24 095
Frequentiebeleid

nr. 202
BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 juni 2006

Bij brief van 6 juni 2005 (kenmerk EZ06 000 261) heeft de vaste commissie voor Economische Zaken gevraagd om een afschrift van mijn reactie op de brief van de Stichting Digiradio gedateerd 20 april 2006, alsmede mijn voornemens omtrent digitale radio en mijn inzet bij de RRC-conferentie te Genève. Bij deze ontvangt u mijn reactie op uw verzoek.

De vaste commissie voor Economische Zaken heeft bij brief van 9 juni 2006 (kenmerk EZ06000277/OCW0600423) tevens gevraagd om een afschrift van mijn reactie op de brief van Nozema Services gedateerd 21 april 2006. Deze brief is nog in behandeling. Zodra mijn reactie op deze brief aan Nozema Services is verzonden, ontvangt u daarvan een afschrift.

Brief Stichting Digiradio d.d. 20 april 2006

De brief van de Stichting Digiradio is aan uw Commissie gericht; ik heb dan ook geen reactie aan de Stichting Digiradio verstuurd. Ik constateer dat Digiradio en andere marktpartijen1 op verschillende manieren hebben aangegeven het van belang te vinden dat de vergunningverlening voor TDAB op korte termijn wordt hervat. Zij willen graag verder met TDAB (en geven aan onder welke voorwaarden TDAB volgens hen een succes kan worden). Daarmee bevestigen zij dat er vanuit de markt belangstelling bestaat voor TDAB.

Digiradio en ook andere marktpartijen hebben aangegeven zich zorgen te maken over onze positie en geloofwaardigheid tijdens de internationale frequentieonderhandelingen, die momenteel plaatsvinden in Genève. Die zorg deel ik niet. De Nederlandse delegatie heeft als instructie meegekregen om zoveel mogelijk voor Nederland bruikbare frequentieruimte te verwerven op basis van «equitable access». Het verloop van het AO op 30 maart jl. doet daar niets aan af. Er is wel een nieuwe situatie ontstaan ten aanzien van de beschikbaarheid van de tot nu toe voor TDAB gereserveerde frequenties. Die beschikbaarheid was geregeld in de overeenkomst van Wiesbaden uit 1995. Op 17 juni, na afloop van de RRC06, treden nieuwe afspraken in werking, waarmee de beschikbaarheid van nog niet uitgegeven «Wiesbaden»frequenties komt te vervallen en mogelijk andere frequenties daarvoor in de plaats zullen komen. Er zal naar aanleiding van de resultaten van de RRC06 opnieuw bekeken moeten worden, welke frequentieruimte kan worden uitgegeven voor TDAB. Waar eerst in de RRC06 onderhandelingen zou worden gestreefd naar een overgangsperiode tussen de «Wiesbaden»rechten en de tijdens de RRC06 nieuw verworven frequenties, is dat – met het niet uitgeven van de Wiesbaden- rechten – komen te vervallen.

Ik zal de Tweede Kamer voor de zomer informeren over de resultaten van de internationale frequentieonderhandelingen (RRC06).

Digitale radio: hoe nu verder

Tijdens het Algemeen Overleg van 30 maart jongstleden heb ik aangegeven nadere stappen over de vergunningverlening voor TDAB uit te stellen tot in het najaar, na de RRC06. Mijn stap was met name ingegeven door de door u uitgesproken twijfels ten aanzien van de timing van de besluitvorming over TDAB en de meerwaarde van de TDAB-technologie. Ik zal u, conform mijn toezegging in het AO van 30 maart jl. in het najaar nader berichten over de komende transitie van analoge naar digitale radio. Daarbij zal ik aangeven wanneer, hoe en onder welke voorwaarden ik de tijdens de RRC06 verworven TDAB-frequenties zal gaan uitgeven. Ik zal de tussenliggende tijd gebruiken om mij te bezinnen op de vraag in hoeverre de huidige uitgangspunten van het beleid, zoals vastgelegd in het beleidsvoornemen van 31 maart 2005, nog ten dienste staan van een soepele transitie naar digitale radio en van de belangen van marktpartijen en consumenten in deze.

Ik wil hierbij nog opmerken dat voor de transitie van analoge naar digitale radio in Nederland meerdere technologieën mogelijk zijn: TDAB, digitalisering van de AM (DRM standaard) en de FM (via de in ontwikkeling zijnde DRM+-standaard), maar ook via infrastructuren die reeds digitaal zijn, zoals internetradio en DVB-T. Ik zet mijn kaarten niet op één technologie, maar wil alle digitale technologieën faciliteren zodra deze beschikbaar zijn1.

Ik streef er naar dat Nederland uiterlijk in 2015 van de voordelen van volledige digitalisering van de radio kan genieten. Zoals gezegd, kom ik in het najaar met een nader bericht over de verdere voortgang van dat proces.

De Minister van Economische Zaken,

L. J. Brinkhorst


XNoot
1

Onder andere brief en vergunningaanvraag Nozema Services 21 april 2006, email Music Matters 25 april 2006, brief Stichting Digiradio 20 april en 9 mei.

XNoot
1

Nota Omschakelbeleid, Kamerstukken II 2005–2006, 24 095, nr. 195, Tweede Kamer.

Naar boven