24 077 Drugbeleid

Nr. 539 BRIEF VAN DE MINISTERS VOOR MEDISCHE ZORG EN VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 maart 2024

Aanloopfase in Breda en Tilburg gestart

Op 15 december jl. is de aanloopfase van het Experiment gesloten coffeeshopketen van start gegaan. Sindsdien kunnen gereguleerde hennep en hasjiesjproducten worden verkocht in coffeeshops in Breda en Tilburg, naast de bestaande gedoogde producten. Het doel van deze aanloopfase is op kleine schaal ervaring opdoen met de gesloten keten en alle processen en systemen die daarbij komen kijken.

Inmiddels leveren drie telers gereguleerde producten aan bijna alle coffeeshops in Breda en Tilburg. Deze gereguleerde producten worden over het algemeen goed ontvangen door de klanten van de coffeeshop. Tot nu toe is de aanloopfase nuttig gebleken om zaken waar coffeeshophouders, telers en toezichthouders tegenaan lopen, te inventariseren. De inzichten van de aanloopfase worden gebruikt om processen en systemen te optimaliseren, zodat de start van de overgangsfase zo soepel mogelijk kan verlopen. Zo worden de eerste gebruikerservaringen met het track & trace systeem meegenomen in de verbetering van het systeem en in de voorlichting van toekomstige gebruikers. De inzichten die tijdens de aanloopfase worden opgedaan worden met alle deelnemende gemeenten gedeeld. Op deze manier draagt de aanloopfase bij aan het gehele experiment.

Uit deze eerste ervaringen is ook gebleken dat de beperking van maximaal 500 gram gereguleerde producten in de coffeeshops knelpunten met zich meebrengt voor de praktische uitvoerbaarheid van de aanloopfase. Na overleg met de betrokken partijen is besloten dat de burgemeesters de maximale handelsvoorraad voor de gereguleerde producten kunnen verhogen naar een weekvoorraad, zoals ook tijdens de overgangsfase het geval zal zijn.

Startmoment overgangsfase en experimenteerfase

Zoals gemeld bij de aankondiging van de aanloopfase, is het streven om de aanloopfase na zes maanden over te laten gaan in de overgangsfase. Met de overgangsfase start de levering van gereguleerde hennep en hasjiesjproducten in de tien deelnemende gemeenten. Tijdens deze fase kan de gedoogde voorraad geleidelijk aan worden vervangen voor gereguleerde hennep en hasjiesj en mogen zowel gedoogde als gereguleerde producten in de coffeeshop aanwezig zijn en verkocht worden.

Om de voortgang in het experiment te behouden is het belangrijk dat de start van de overgangsfase aangekondigd wordt. Burgemeesters, telers, vervoerders en coffeeshops binnen het experiment zijn in afwachting van een concrete startdatum, zodat de laatste voorbereidingen in gang kunnen worden gezet en de productie bij een aantal telers kan worden opgeschaald. Zolang nog geen startdatum bekend is, zullen telers namelijk niet voluit produceren om financiële verliezen te voorkomen vanwege de beperkte houdbaarheid van producten.

Op basis van de meest recente productieprognoses van telers kan het startmoment van de overgangsfase worden vastgesteld op 17 juni 2024. Op dat moment kunnen drie telers naar verwachting voldoende produceren om alle coffeeshops in de tien deelnemende gemeenten te kunnen bevoorraden. In de aanloop naar de startdatum van de overgangsfase blijft echter het risico bestaan dat in juni sprake is van onvoldoende (divers) aanbod, bijvoorbeeld in het geval van onvoorziene vertraging in de voorbereidingen van de overige telers of oogsten die tegenvallen. Coffeeshophouders vinden het zeer belangrijk dat meerdere telers gereed zijn om te leveren, zodat het aanbod van voldoende diverse telers afkomstig is. Bovendien vinden coffeeshophouders dat de kwaliteit1 van het huidige aanbod hasjiesj nu nog ondermaats is.

Om die reden is besloten de experimenteerfase te starten op 16 september 2024, zodat er voldoende tijd is om de kwantiteit, kwaliteit en diversiteit van de geproduceerde producten te kunnen optimaliseren. Hierdoor duurt de overgangsfase drie maanden, een verdubbeling van de eerder gecommuniceerde 6 weken. Gedurende deze verlengde overgangsfase kunnen coffeeshops voor langere tijd zowel gedoogde als gereguleerde producten verkopen. Hierna start de experimenteerfase waarin enkel nog gereguleerde hennep en hasjiesj mogen worden verkocht. Wanneer het aanbod bij de start van de experimenteerfase onvoldoende is, neemt het risico op illegale (straat)handel toe. Het is daarom belangrijk dat de experimenteerfase pas start als het gereguleerde aanbod voldoet aan de voorwaarden met betrekking tot kwantiteit, kwaliteit en diversiteit. Daarom is ervoor gekozen om de overgangsfase te verlengen en deze voorwaarden te koppelen aan de start van de experimenteerfase.

De verwachting is dat een overgangsfase van drie maanden voldoende is om de kwantiteit, kwaliteit en diversiteit van de gereguleerde producten te optimaliseren alvorens de experimenteerfase start. Op basis van de huidige planningen zullen half september vijf telers gereed zijn en nieuwe producten op de markt brengen, wat een positieve werking zal hebben op de kwantiteit en diversiteit van het aanbod. In het geval onverhoopt toch niet aan de voorwaarden voor de start van de experimenteerfase kan worden voldaan, zal de overgangsfase nogmaals worden verlengd. Indien deze situatie zich voordoet worden de betrokken partijen hierover direct geïnformeerd.

De komende periode zullen de betrokken partijen alle voorbereidingen in gang zetten om de start van de overgangsfase zo soepel mogelijk te laten verlopen. Wij staan hierover in nauw contact met hen en blijven de voortgang monitoren.

De Minister voor Medische Zorg, P.A. Dijkstra

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yesilgöz-Zegerius


X Noot
1

De kwaliteit ervaren door coffeeshophouders gaat over onder meer smaak, geur en textuur van hennep en hasjiesj. Dit moet worden onderscheiden van de lab-kwaliteit, die gaat over de afwezigheid van zware metalen, micro-organismen en aflatoxines.

Naar boven