24 077
Drugbeleid

nr. 229
BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 maart 2009

Op 10 maart jongstleden is door de Europese Commissie het «Report on Global Illicit Drug Markets 1998–2007» openbaar gemaakt. Op 11 en 12 maart jongstleden vond in Wenen – voorafgaand aan de reguliere bijeenkomst van 16 tot en met 20 maart – het High Level Segment van de Commission on Narcotic Drugs (CND) van de Verenigde Naties plaats. Het lid van der Ham (D66) heeft naar aanleiding van de publicatie van bovenvermeld rapport gevraagd welke gevolgen het rapport heeft voor de stellingname van de Nederlandse regering tijdens de bijeenkomst van de CND in Wenen en op welke wijze het Nederlandse beleid wordt uitgedragen. Ik stuur u deze brief mede namens de Minister van Justitie.

Ondanks de openbaarmaking van het onderzoeksrapport, één dag voor het High Level Segment van de CND in Wenen, bleek uit een eerste analyse van het rapport dat het Nederlandse standpunt direct en indirect enkele belangrijke conclusies van het rapport onderschrijft. Graag verwijs ik in dit verband naar het bij deze brief gevoegde statement dat door de Nederlandse delegatie tijdens het High Level Segment is uitgesproken.1 Het rapport bevestigt dat de tijdens de UNGASS-top in 1998 overeengekomen doelstellingen niet behaald zijn. Een belangrijke conclusie van het Commissierapport is dat er geen bewijs gevonden is waaruit kan worden afgeleid dat het werelddrugsprobleem in de afgelopen tien jaar gereduceerd is.

In het door Nederland uitgesproken statement is betreurd dat harm reduction, hoewel volledig geaccepteerd door andere VN-organisaties als de WHO en UNAIDS en onderdeel van het EU Drugsactieplan 2009–2012, voor de CND nog een brug te ver is. Een van de hoofdconclusies van het rapport, namelijk dat hoewel harm reduction in sommige landen nog controversieel is er toch sprake is van bredere acceptatie, is hiermee in overeenstemming. Een groep van 26 landen, waaronder Nederland en 17 andere EU-lidstaten, heeft bij aanname van de politieke verklaring (PV) een interpretatieve verklaring afgelegd waarin is aangegeven dat de gebruikte terminologie in de PV («related support services») door deze landen als harm reduction wordt gezien.

Naast het afgeven van een statement tijden de plenaire zitting van het High Level Segment van de CND, heeft Nederland actief bijgedragen aan de ronde tafel over demand reduction en zijn vele bilaterale gesprekken gevoerd waarin het Nederlandse beleid op een positieve wijze naar voren is gebracht.

De door het High Level Segment van de CND aangenomen politieke verklaring schept overigens geen nieuwe juridische verplichtingen voor Nederland en laat derhalve alle ruimte voor het voeren van een eigen Nederlands en Europees beleid.

Ik zal het onderzoeksrapport van de Europese Commissie ten behoeve van zijn advies aan de door mijn mede betrokken ambtgenoten en mij ingestelde Adviescommissie Drugsbeleid onder leiding van de heer Van de Donk doen toekomen.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven