23 987 Uitbreiding van de Europese Unie

Nr. 108 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 april 2010

Hierbij bied ik u, mede namens de minister van Justitie, de op 23 maart 2010 verschenen interim-rapporten van de Europese Commissie betreffende de voortgang van Bulgarije en Roemenië onder het Coöperatie- en Verificatie mechanisme (CVM) aan1. Zoals gebruikelijk zijn de door de Commissie opgestelde interim-rapporten een feitelijke weergave van de ontwikkelingen in de hervorming van de rechtsstaat en de bestrijding van corruptie en georganiseerde misdaad sinds de publicatie van de rapporten in juli 2009 (Kamerstuk 23 987, nr. 98). In de zomer van dit jaar zal de Commissie een uitvoeriger rapportage publiceren die zal worden voorzien van conclusies en aanbevelingen aan beide landen.

Bulgarije

De Commissie signaleert dat Bulgarije de afgelopen zes maanden verschillende hervormingsvoorstellen heeft gedaan die in lijn zijn met de aanbevelingen uit het CVM-rapport dat op 22 juli 2009 verscheen. Zo heeft het Bulgaarse parlement een gedeeltelijke herziening van het wetboek van strafvordering aangenomen en wordt er voortgang gemaakt met hervormingen met de wet over ontneming van wederrechtelijk verkregen goederen en een herziening van de wet inzake belangenverstrengeling. Ook heeft Bulgarije een begin gemaakt met het opstellen van een alomvattende strategie ter bestrijding van corruptie en georganiseerde misdaad.

De Commissie stelt in haar tussentijdse rapport dat in Bulgarije steeds meer erkenning is voor de noodzaak van substantiële en concrete hervormingen en dat de politieke wil nu duidelijk aanwezig is. Tegelijkertijd stelt de Commissie dat er nog te weinig concrete resultaten bereikt worden. De Commissie noemt in dat kader onder meer het belang van adequate checks and balances in het rechtssysteem, voortgang en veroordelingen in corruptiezaken en nader onderzoek naar fraude met EU-fondsen.

Roemenië

Roemenië heeft het politieke momentum voor hervormingen niet kunnen vasthouden, zo stelt de Commissie in haar rapport. Als gevolg van de Presidentsverkiezingen in de tweede helft van 2009 is vertraging opgetreden bij de parlementaire behandeling van het wetboek van strafvordering en het wetboek van burgerlijke rechtsvordering. De aanname van beide wetboeken door het Roemeense parlement is een cruciaal onderdeel van de benodigde hervormingen. De rechterlijke macht staat nog steeds onder hoge personele druk en er zijn over het algemeen weinig concrete resultaten in de juridische hervormingen. Tegelijkertijd heeft het Nationaal Integriteitsagentschap verschillende zaken overgedragen aan het Openbaar Ministerie en in twee gevallen heeft de rechtbank onrechtmatig verkregen rijkdom vastgesteld. Het National Corruption Directorate heeft onderzoek gedaan naar verschillende van corruptie verdachte personen en in voorkomende gevallen een begin gemaakt met vervolging. Ook in het kader van bestrijding van corruptie op lokaal niveau is beperkte vooruitgang geboekt.

Appreciatie door de Raad

Het Spaanse EU-voorzitterschap zal raadsconclusies voorstellen voor de Raad Algemene Zaken van 26 april 2010. De Raad zou in deze conclusies de inhoud van de Commissierapporten moeten onderschrijven en Bulgarije en Roemenië oproepen tot hernieuwde inspanningen om zo spoedig mogelijk onomkeerbare systeem- veranderingen te bewerkstelligen ten behoeve van de hervormingen van de rechtsstaat en de bestrijding van corruptie en georganiseerde misdaad. De Nederlandse inzet is er – ook in bilaterale samenwerking – op gericht deze landen zoveel mogelijk te stimuleren en te ondersteunen in de benodigde veranderprocessen.

De minister van Buitenlandse Zaken

M. J. M. Verhagen


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven