23 432 De situatie in het Midden-Oosten

Nr. 499 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 november 2023

Op 17 oktober is uw Kamer laatstelijk geïnformeerd over de repatriëring uit Israël en de Palestijnse Gebieden (Kamerstuk 23 432, nr. 498). Met deze brief informeer ik uw Kamer over de actuele stand van zaken aangaande het vertrek van Nederlanders en personen met geldig verblijf in Nederland inclusief hun kerngezinsleden uit de Gazastrook.

De meest recente ontwikkelingen zijn tot en met 2 november in deze brief meegenomen om uw Kamer zo volledig mogelijk te informeren. Vanwege de snelle ontwikkelingen kan sommige informatie achterhaald zijn wanneer uw Kamer deze brief ontvangt. Ik vraag hiervoor uw begrip.

Stand van zaken

Op 1 november zijn de eerste personen met een buitenlands paspoort die zich na het uitbreken van de oorlog in de Gazastrook bevonden de Rafah-grensovergang met Egypte gepasseerd. Onder de personen die de grens passeerden op 1 november waren voor zover bekend geen Nederlanders. Op 2 november zijn 16 personen in de Gazastrook die een Nederlands paspoort hebben, beschikken over een verblijfsvergunning voor Nederland, of behoren tot het kerngezin van deze mensen via Rafah veilig aangekomen in Egypte.

Aan de Egyptische kant van de grens zijn deze personen opgevangen en bijgestaan door een gezamenlijk team van medewerkers van de Nederlandse ambassade in Caïro en het Ministerie van Defensie. De groep wordt onder begeleiding van deze medewerkers veilig naar Caïro en vervolgens zo spoedig mogelijk naar Nederland gebracht.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse ambassades en vertegenwoordigingen in de regio blijven zich er via alle beschikbare diplomatieke kanalen voor inzetten dat alle overige bij ons bekende Nederlanders en verblijfsvergunninghouders, inclusief kerngezinsleden zo snel mogelijk de Gazastrook kunnen verlaten. De Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah en het consulaire belteam van het ministerie onderhouden actief contact met hen. Wanneer de overige Nederlanders kunnen vertrekken, is nog niet duidelijk.

Samen met andere EU-lidstaten en landen in de regio wordt alles op alles gezet opdat alle buitenlanders zo snel mogelijk de Gazastrook veilig kunnen verlaten.

De Minister van Buitenlandse Zaken, H.G.J. Bruins Slot

Naar boven