22 894
Preventiebeleid voor de volksgezondheid

nr. 226
BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 juni 2009

Aanleiding

Op 15 juni 2005 hebben de directeuren van het Astma Fonds, de Nederlandse Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en toenmalig minister Hoogervorst de Intentieverklaring Tabaksontmoediging ondertekend. Genoemde partijen stelden daarin vast dat samenwerking op het gebied van tabaksontmoediging van eminent belang is voor het terugdringen van de gezondheidsschade door tabaksgebruik. De partijen wilden in gezamenlijkheid komen tot een continuering en intensivering van het tabaksontmoedigingsbeleid in financiële en materiële zin. Op basis van de Intentieverklaring is het Nationaal Programma Tabaksontmoediging 2006–2010 (NPT) tot stand gekomen. Dit NPT heeft u op 9 maart 2006 ontvangen1.

Het NPT beschrijft de gevolgen van het tabaksgebruik en effectieve maatregelen om het tabaksgebruik in Nederland verder te laten dalen. Op basis hiervan stellen de betrokken partijen jaarlijks een actieplan op met concrete maatregelen voor dat jaar. Toegezegd is dat u deze jaarlijkse actieplannen zult ontvangen. Tevens heeft mijn voorganger bij brief van 8 november 2006 aan u toegezegd dat u over de voortgang van de actieplannen jaarlijks middels voortgangsrapportages zult worden geïnformeerd2.

Met deze brief bied ik u mede namens het Astma Fonds, de Nederlandse Hartstichting en KWF Kankerbestrijding het Actieplan 2009 aan (bijlage 1).3 Ook treft u bij deze brief de voortgangsrapportage over het Actieplan 2007 aan (bijlage 2)3.

Actieplan 2009

Als het gaat om tabaksontmoediging wil ik me dit jaar vooral richten op positieve prikkels. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het bieden van goede ondersteuning aan rokers die willen stoppen met roken. In dat kader is een proef uitgevoerd in de provincie Utrecht met het vergoeden van deze ondersteuning, zoals is aangekondigd in de nota Kiezen voor gezond leven 2007–20101 van 6 oktober 2006.

Verder heb ik in de Preventiebrief van 24 september 20072 aangekondigd dat ik meer preventie, die doelmatig en evidence based is, in het basispakket wil opnemen en dat ik de Kamer zal informeren of en onder welke voorwaarde meer preventieve zorg onder de dekking van de zorgverzekering kan worden gebracht. Daarbij denk ik nadrukkelijk ook aan ondersteuning bij stoppen met roken. In de loop van dit jaar neem ik een besluit over opname van stopondersteuning in het basispakket. Die beslissing baseer ik onder meer op de resultaten van genoemde proef en het recente rapport van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) getiteld: Stoppen-met-rokenprogramma: te verzekeren zorg (d.d. 21 april 2009).

Naast aandacht voor ondersteuning bij stoppen met roken worden activiteiten uitgevoerd op het gebied van opvoedingsondersteuning. Verder zullen in 2009 diverse activiteiten worden uitgevoerd door STIVORO zoals onderzoek naar de rookprevalentie onder jongeren en volwassenen, voorlichting op scholen (onder meer lespakketten en Actie Tegengif), voorlichting via diverse intermediairs, ondersteuning van rokers die willen stoppen (Advies op Maat, Hulpmiddelenwijzer, Telefonische Counseling) en training van intermediairs op het gebied van cursussen stoppen met roken. Voor een uitgebreider overzicht van de activiteiten die het Astma Fonds, de Nederlandse Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het ministerie van VWS zullen ondernemen, verwijs ik u naar bijlage 1.

Voortgangsrapportage Actieplan 2007

In het Actieplan 2007 dat u op 22 december 20063 heeft ontvangen zijn diverse acties aangekondigd op het gebied van tabaksontmoediging. In bijlage 2 bij deze brief vindt u een overzicht van deze acties en inzicht in de voortgang hierbij.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink


XNoot
1

TK 22 894, nr 78.

XNoot
2

TK 29 894 en 27 565, nr. 14.

XNoot
3

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

XNoot
1

TK 22 894, nr. 110.

XNoot
2

TK 22 894, nr. 134.

XNoot
3

TK 22 894, nr. 114

Naar boven