22 831 De Hoorn van Afrika

Nr. 87 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 april 2013

Met deze brief informeer ik u, mede namens de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, conform mijn toezegging aan uw Kamer tijdens het Algemeen Overleg Somalië van 11 april, over de Somalië Conferentie die

7 mei 2013 in Londen plaatsvindt.

Deze conferentie is een vervolg op eerdere Somalië-bijeenkomsten die in Londen (23 februari 2012) en Istanbul (1 juni 2012) plaatsvonden. Dit jaar wordt de Somalië conferentie in Londen geconvoceerd onder gezamenlijk voorzitterschap van de Britse Minister-President Cameron en de Somalische President Hassan Sheikh Mohamud. Er zijn 50 landen en multilaterale organisaties uitgenodigd, waaronder EU, VN, landen uit de regio, de Golfstaten, westerse donoren en internationale financieringsinstellingen. De verwachte deelname is op niveau van staatshoofden, regeringsleiders of ministers van Buitenlandse Zaken. Ik ben voornemens namens de regering deel te nemen aan de conferentie.

Het doel van de conferentie is internationale steun te genereren voor de zes prioriteiten van de Somalische regering: veiligheid, beheer van overheidsfinanciën, opbouw van de rechtsstaat/ goed bestuur, sociaaleconomische ontwikkeling, opbouw van basisvoorzieningen en bevordering van nationale eenheid.

Hiertoe heeft het gezamenlijk Brits-Somalische voorzitterschap van de bijeenkomst een agenda opgesteld met de volgende thema’s: 1) hervorming van de veiligheidssector (veiligheidstroepen, politiemacht en justitie), 2) politieke stabiliteit door het bevorderen van de constitutionele relatie tussen het centrum en de regio’s, 3) het bevorderen van de dialoog tussen Somalië en Somaliland, 4) verbeteren van beheer van overheidsfinanciën, 5) voorkomen van seksueel geweld, 6) het zoeken van een lange termijn oplossing voor de vluchtelingenproblematiek in Kenia.

De conferentie biedt een goede gelegenheid om steun uit te spreken voor het Somalische transitieproces. De aanvaarding in augustus 2012 van een nieuwe grondwet en de benoeming van het parlement en een nieuwe president, gevolgd door het aantreden van een nieuwe regering later dat jaar, bieden voor het eerst in 20 jaar uitzicht op de vestiging van een stabiel centraal gezag in Somalië. Daarnaast is de veiligheidssituatie in Somalië verbeterd, mede door het terugdringen van de invloedssfeer van Al-Shabaab. Ook is het aantal gevallen van piraterij sterk gedaald. Deze dalende trend is echter omkeerbaar als de grondoorzaken hiervan niet worden aangepakt. Daarbij ziet Somalië zich gesteld voor grote uitdagingen: zo is de veiligheidssituatie nog steeds fragiel, zoals recente aanslagen in Mogadishu opnieuw hebben bewezen, en heeft de regering nog geen volledig gezag over het Somalisch grondgebied.

Nederland zal tijdens de conferentie het belang benadrukken van een geïntegreerde en gecoördineerde inzet van de internationale gemeenschap, met een goede aansluiting van de inspanningen op zee, in het kader van piraterijbestrijding, en op land en een goede afstemming van de activiteiten van internationale actoren, inclusief de EU en de VN. Daarbij moet de Somalische regering zoveel mogelijk aan de donorcoördinatie leiding geven. Voorts zal Nederland benadrukken dat landen in de regio nauw betrokken moeten worden bij het vinden van een duurzame oplossing voor de problemen in Somalië. Tevens zal ik aandacht vragen voor de Nederlandse inzet in Somalië op het gebied van veiligheid, zoals de inzet in EU en NAVO anti-piraterijmissies op zee, de onlangs toegezegde steun aan de militaire trainingsmissie EUTM Somalië, en de inzet op (maritieme) regionale capaciteitsopbouw in het kader van anti-piraterijbestrijding via UNODC en EUCAP Nestor. Ook zal ik de Nederlandse inzet op ontwikkelingssamenwerking benoemen, zo ondersteunt Nederland initiatieven op het gebied van democratisering en stabiliteit, zoals parlementsopbouw via AWEPA (Association of European Parliamentarians for Africa), lokale veiligheidsinitiatieven via de Danish Demining Group en gemeenschapsprojecten voor vrede en veiligheid via het Multi-Donor Somalia Stability Fund met specifieke aandacht voor de veiligheid en positie van vrouwen. De Nederlandse inzet zal worden ingepast in een regionale benadering voor de Hoorn van Afrika, zoals genoemd in de nota «Wat de wereld verdient» van de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Daarnaast zal Nederland blijven aandringen op en bijdragen aan een stevige dialoog van de internationale gemeenschap met de Somalische Federale Regering op onderwerpen als mensenrechten, transparantie en accountability.

Conform mijn toezegging aan uw kamer tijdens het Algemeen Overleg Somalië van 11 april zal ik uw Kamer per brief informeren over de uitkomsten van de conferentie.

De minister van Buitenlandse Zaken, F.C.G.M. Timmermans

Naar boven