22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 3920 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 maart 2024

Met deze brief wil ik reageren op de aangenomen motie Kostic1. Lid Kostic heeft verzocht om binnen een week een reactie van mij hierop te ontvangen.

Twee moties betreffende het dossier Nieuwe Genomische Technieken (hierna: NGTs), motie Herzberger/Meulenkamp2 en motie Tjeerd de Groot3 voorzie ik in afstemming met Minister Adriaansens van EZK van een reactie. U ontvangt deze separaat in een brief.

De motie Kostic verzoekt de regering om niet in te stemmen met voorstel van de Europese Commissie over nieuwe genomische technieken voordat het onderzoek naar de impact van het NGT-voorstel op boeren en (kleine) veredelaars is afgerond en de resultaten zijn meegewogen.

Het is vanzelfsprekend dat het kabinet nieuwe inzichten en studies laat meewegen in beslissingen. Onderhandelingen over Europese dossiers, zoals ook vermeld in de motie, kunnen lang duren. Dit is ook het geval voor dit NGT-voorstel. Naar mijn verwachting is het overgaan tot stemming niet aan de orde de komende tijd. Tijdens de onderhandelingsperiode zullen nog veel nieuwe inzichten en studies naar voren komen die kunnen bijdragen aan de totstandkoming van nieuwe wetgeving.

Ten aanzien van uw motie kan ik u melden dat voorafgaand aan de presentatie van het NGT-voorstel door de Europese Commissie een uitgebreide impactanalyse is uitgevoerd, waarbij ook de impact op boeren en veredelaars is onderzocht. De conclusie uit de impactanalyse is dat het Commissievoorstel een positief effect zal hebben op boeren en veredelaars. Met behulp van deze impactanalyse en de vele gesprekken die ik over dit onderwerp met boeren en veredelaars heb gevoerd, heb ik een goed beeld gekregen. Dat beeld komt overeen met het beeld uit de impactanalyse.

Dit heeft vorm gekregen in het BNC-fiche4 dat op 8 september 2023 naar uw Kamer is gestuurd.

Hiernaast wil ik u graag melden dat er een studie wordt uitgevoerd door de Europese Commissie naar de impact van intellectueel eigendom op de gehele plantveredeling. Deze studie is onderdeel van een bredere marktanalyse, waarbij de Commissie zal onderzoeken welke impact het octrooieren van planten en gerelateerde licentie- en transparantiepraktijken kunnen hebben op de innovatie binnen de plantveredeling. Deze studie zal ook de impact van octrooien beoordelen op de toegang van kwekers tot genetisch materiaal en technieken, op de beschikbaarheid van zaden voor boeren en op het algemene concurrentievermogen van de biotechnologiesector in de EU. De planning van de Europese Commissie is dat deze brede studie naar intellectueel eigendom in 2026 zal worden opgeleverd. Conform het BNC-fiche zal ik bij de Commissie blijven aandringen om deze studie te versnellen, gezien de zorgen in de samenleving die bestaan over dit onderwerp.

Uiteraard zal ik uw Kamer op de hoogte blijven houden van eventuele nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot dit dossier. Ik zal mij in Europa blijven inzetten voor dit dossier met het BNC-fiche als leidraad.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema


X Noot
1

Kamerstuk 36 410 XIV, nr. 89.

X Noot
2

Kamerstuk 36 410 XIV, nr. 81.

X Noot
3

Kamerstuk 36 410 XIV, nr. 85.

X Noot
4

Kamerstuk, 22 112, nr. 3773.

Naar boven