22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 3722 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 juni 2023

De Europese Commissie presenteert naar verwachting op 20 juni een voorstel voor de introductie van nieuwe eigen middelen voor de financiering van de EU-begroting. Uw Kamer heeft op dit onderwerp een behandelvoorbehoud geplaatst waardoor uw Kamer in principe binnen drie weken na publicatie van het voorstel via een versnelde procedure een kabinetsappreciatie ontvangt.

Door de datum van publicatie en de start van het zomerreces kan ik niet aan deze termijn voldoen. Ik ben voornemens het BNC-fiche te agenderen op de MR van vrijdag 25 augustus en daarna per ommegaande aan uw Kamer te verzenden.

Er zal in de periode tussen het voorstel en het verzenden van het BNC-fiche geen besluitvorming plaatsvinden over de verwachte voorstellen. Wellicht wordt het onderwerp wel voor een presentatie en eerste gedachtewisseling geagendeerd voor de Europese Raad in 29 en 30 juni (Kamerstuk 21 501-20, nr. 1969) of de Ecofinraad van 14 juli. In dat geval wordt uw Kamer via de geannoteerde agenda voor deze bijeenkomsten op de hoogte gesteld van de Nederlandse inbreng bij deze besprekingen. De eventuele introductie van nieuwe eigen middelen vergt unanimiteit in de Raad en formele goedkeuring binnen de lidstaten. In Nederland verloopt dit middels een wetstraject door de Eerste en Tweede Kamer.

De Minister van Financiën, S.A.M. Kaag

Naar boven