22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

29 023 Voorzienings- en leveringszekerheid energie

Nr. 3628 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR KLIMAAT EN ENERGIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 maart 2023

Conform het verzoek van uw vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat van 21 februari jl. bied ik u hierbij de reactie op de publieke consultatie van de Europese Commissie inzake de hervorming van de EU-elektriciteitsmarkt aan. De overige reacties op EU-consultaties zullen u, zoals gebruikelijk, met het reguliere kwartaaloverzicht worden toegezonden.

De reactie bestaat uit de beantwoording van de consultatievragen en een begeleidend document dat de bredere inzet van Nederland schetst tijdens de aankomende hervorming. De consultatiereactie bevat een dwingend format, waarbij multiple choice antwoorden (zoals ja of nee) gegeven moeten worden, die niet altijd perfect aansluiten op het meer genuanceerde antwoord dat het kabinet in de «verdere toelichting» geeft.

Middels de consultatiereactie en het begeleidende document wordt het Nederlandse standpunt gegeven op het voorstel dat de Europese Commissie – naar verwachting in maart – zal doen. Een definitieve kabinetspositie zal worden ingenomen nadat het voorstel van de Commissie openbaar is en kan op punten afwijken van de lijn die in de consultatiereactie is opgeschreven.

De Minister voor Klimaat en Energie, R.A.A. Jetten

Naar boven