22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 3482 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 september 2022

Met deze brief informeer ik u over de ontwikkelingen in het Comité voor Kunstmatige intelligentie (CAI) van de Raad van Europa. Als verantwoordelijk Staatssecretaris voor digitalisering werk ik met mijn collega’s aan nieuwe juridische instrumenten op het gebied van digitalisering, waaronder AI. Dat doen we internationaal niet alleen in EU-verband, maar ook in de Raad van Europa (hierna: RvE). In deze brief licht ik kort de stand van zaken en volgende stappen toe.

Begin april van dit jaar startte het CAI. Het CAI is de opvolger van het Ad Hoc Comité voor AI (CAHAI). Het CAI heeft de opdracht om een verdrag te ontwerpen dat de ontwikkeling, het ontwerp en de toepassing van AI-systemen reguleert en dat gebaseerd is op de RvE-standaarden op het gebied van mensenrechten, democratie en de rechtsstaat. Het streven is om eind 2023 de onderhandelingen af te ronden.

In het CAHAI heeft Nederland met andere landen meer dan twee jaar voorbereidend werk gedaan, waaronder een haalbaarheidsonderzoek en een openbare consultatie. Een en ander heeft uiteindelijk geleid tot een slotdocument dat de mogelijke elementen van het instrument beschrijft. Dit slotdocument geldt als vertrekpunt voor het CAI. Ik zend het mee bij deze brief zodat uw Kamer zich een indruk kan vormen van de onderwerpen die een plaats zouden kunnen krijgen in het verdrag. Uiteraard is de uiteindelijke verdragstekst afhankelijk van het verloop van de onderhandelingen.

Nederland heeft actief meegedaan aan het CAHAI en zal dat in het CAI ook doen. Ik zal u periodiek informeren over de voortgang van de onderhandelingen. Hierbij zal ook worden ingegaan op het belang van een goede afstemming met het EU-traject rondom de AI-verordening, dat april 2021 aanving met het voorstel van de Europese Commissie en waarover Nederland ook actief onderhandelt. Inmiddels heeft de RvE een eerste concepttekst verspreid en heeft de Europese Commissie daarop aangegeven in RvE-verband namens de EU-lidstaten te willen onderhandelen. Dat vereist een EU-Raadsbesluit. Uw Kamer wordt hierover in het najaar door middel van de BNC-procedure geïnformeerd.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, A.C. van Huffelen

Naar boven