22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 3338 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 maart 2022

Ter informatie stuur ik u hierbij de bijdrage die is ingediend bij de Europese Commissie in het kader van een publieksconsultatie over de «Vermindering van koolstofemissies- herziening van emissienormen voor zware bedrijfsvoertuigen»1. Het betreft de gebruikelijke consultatie die voorafgaat aan een wetgevend initiatief van de Commissie. Aangezien het een gelegenheid biedt om de Commissie te wijzen op de Nederlandse inzet ter zake is een reactie ingestuurd. De consultatiepagina van de Commissie bevat uitgebreide informatie over de voorgenomen herziening2.

De herziening die de Europese Commissie eind van het jaar voorstelt betreft een herziening van de huidige CO2 normen voor zwaar vrachtvervoer (boven de 16 t) zoals opgenomen in Richtlijn (EU) 2019/1242. Daarin zijn gemiddelde emissie-eisen gesteld voor 2025 die na 2030 strenger worden.

Nederland heeft de vragenlijst ingevuld vanuit de invalshoek dat de voorgenomen herziening passend moet zijn bij de Europese ambities op het gebied van klimaat zoals opgenomen in het Fit-for-55 pakket en de Europese Green Deal. Wegvervoer is van cruciaal belang voor de verwezenlijking van de doelstelling om de broeikasgasemissies tegen 2030 met ten minste 55% te verminderen en om tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken. Deze ambitie vraagt om een helder signaal aan de markt om de transitie naar emissieloos vrachtvervoer te versnellen en tijdig te realiseren. Een aanscherping van de emissie-eisen is naar de mening van Nederland noodzakelijk. Wegvervoer is verantwoordelijk voor 21% van de Europese CO2-uitstoot. Zwaar vrachtvervoer is verantwoordelijk voor 6% van de uitstoot. Zonder aanvullend beleid dalen de emissies in 2030 en 2050 met respectievelijk 7 en 12% ten opzichte van 2015.

Om een signaal aan de markt te geven wordt in de Nederlandse input voor de consultatie een herziening bepleit die:

  • 1. Doelen formuleert consistent met de Europese doelen zoals opgenomen in het Fit-for-55 pakket en de Europese Green Deal;

  • 2. Doelen van toepassing laat zijn op de gehele «vloot» van vrachtvoertuigen (behoudens exceptionele uitzonderingen);

  • 3. Erkent dat een adequate laad- en tankinfrastructuur voor emissieloos vrachtvervoer cruciaal is.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, V.L.W.A. Heijnen

Naar boven