22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 3336 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 maart 2022

Hierbij stuur ik u de brief die op 10 januari jl. naar de Europese Commissie is verzonden waarin Nederland de Commissie oproept tot strengere emissieregelgeving in het kader van Euro 7/VII1. De Europese Commissie presenteert in juli 2022 een voorstel voor de nieuwe emissienorm voor personenauto’s en bestelwagens (Euro 7) en zware bedrijfsvoertuigen (Euro VII). Deze emissienorm is de opvolger van de huidige Euro 6/VI-emissienorm. Het bepaalt de vastgestelde limietwaarden voor luchtverontreinigende emissies, waar ieder voertuig dat op de Europese markt komt aan moet voldoen2.

De Nederlandse bijdrage bouwt voort op de afspraken uit het Schone Lucht Akkoord en is gericht op verbetering van de luchtkwaliteit. In het non-paper pleit Nederland voor:

  • 1. Het belang van een zo spoedig mogelijke introductie van een Euro 7/VII norm;

  • 2. Uitbreiding van praktijktesten naar alle rij-omstandigheden («all driving conditions»);

  • 3. Handhaving van praktijkemissies over de levensduur van een voertuig («life time compliance») en een verdere verbetering van monitoring en toezicht;

  • 4. Nieuwe emissiegrenswaarden voor momenteel niet-gereguleerde luchtverontreinigende stoffen (waaronder ammoniak (NH3));

  • 5. En één emissie-eis op het technisch laagst mogelijke niveau voor alle personenauto’s ongeacht de brandstof3.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, V.L.W.A. Heijnen


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
2

Waar de CO2-normen per fabrikant worden toegekend, moet bij de emissienorm de uitstoot van elk voertuig onder een bepaalde limietwaarde liggen.

X Noot
3

Conform de Tweede Kamer motie met Kamerstuk 21 501-08, nr. 724.

Naar boven