22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 3223 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 november 2021

Ter informatie stuur ik u hierbij de bijdrage1 die is ingediend bij de Europese Commissie in het kader van een publieksconsultatie over de herziening van de Europese Richtlijn autowrakken die is aangekondigd in het Europese Actieplan Circulaire Economie.

Het betreft de gebruikelijke consultatie die voorafgaat aan een wetgevend initiatief van de Commissie. Aangezien het een gelegenheid biedt om de Commissie te wijzen op de Nederlandse inzet ter zake is een reactie ingestuurd. De consultatiepagina van de Commissie2 bevat uitgebreide informatie over de voorgenomen herziening.

Nederland heeft de vragenlijst ingevuld vanuit de invalshoek dat de huidige regelgeving voor autowrakken toe is aan een upgrade naar de huidige inzichten en tijdgeest rond de circulaire economie. Het gaat daarbij om bevordering van meer circulaire bedrijfsmodellen, om het koppelen van ontwerpkwesties aan de verwerking in de eindfase van de levenscyclus, om verplichte gehalten aan gerecycleerd materiaal voor bepaalde materialen in onderdelen, en om verbetering van de efficiëntie van recycling.

In het aanvullende document met «further comments»3 vraagt Nederland extra aandacht voor de condities bij export van gebruikte voertuigen en de verantwoordelijkheid van producenten voor inzameling en verwerking van hun afgedankte producten in een breder internationale context buiten de EU.

Voor zover nu bekend zal de Commissie eind 2022 het voorstel voor een herziene regelgeving publiceren.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, S.P.R.A. van Weyenberg


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
2

link naar de consultatie: End-of-life vehicles – revision of EU rules

X Noot
3

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven