22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 3200 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 september 2021

De Europese Commissie heeft dit voorjaar een publieke consultatie geopend over een strategie voor retailbeleggen. Deze strategie – gepland voor begin 2022 – heeft zij eind vorig jaar in het nieuwe kapitaalmarktunie actieplan aangekondigd als onderdeel van haar doelstelling om de EU een veiligere plek maken om te sparen en te beleggen voor de langere termijn.1 Conform afspraken met uw Kamer inzake informatievoorziening over Europese besluitvorming2 bied ik u hierbij mijn reactie op deze consultatie aan3. Als onderdeel van mijn reactie heb ik een non-paper ingediend dat gezamenlijk met de AFM is opgesteld. Dit non-paper bied ik u hierbij ook aan.

Mijn inzet is erop gericht dat effectieve beleggersbescherming centraal staat bij de uitwerking van deze strategie en het vergroten van de toegang van consumenten tot kapitaalmarkten. Voor bepaalde consumenten geldt dat lange termijn beleggen mede kan bijdragen aan het behalen van hun financiële doelen. Tegelijkertijd dient aandacht te zijn voor de risico’s van onder meer digitalisering om risicovolle speculatie door onervaren beleggers te voorkomen. Door het bieden van adequate bescherming voor beleggers, wordt bijgedragen aan het vergroten van het vertrouwen in de financiële markten.

Als basis voor mijn inzet heb ik met de AFM een vijftal prioriteiten geformuleerd: 1) Toepassen van gedragsinzichten voor de verbetering van de keuzeomgeving en de informatieverstrekking over producten en diensten. 2) Beperken van belangenverstrengeling, door invoering van een provisieverbod voor beleggingsproducten en -diensten. 3) Aanbieden van producten die geschikt zijn voor de doelgroep, door versterking van product and oversight governance-regels en het toezicht en handhaving. 4) Verbeteren van financiële geletterdheid, en 5) stimuleren van duurzame financiering en voorkomen van greenwashing.

In het kader van het verder verdiepen van de Europese kapitaalmarktunie hecht ik belang aan het stimuleren van retailparticipatie op de kapitaalmarkten. Naast dat kapitaalmarkten consumenten mogelijkheden bieden voor het behalen van hun financiële doelen, komt er met het vergroten van langetermijnbeleggingen meer kapitaal beschikbaar voor investeringen in onder meer de verduurzaming en digitalisering. Dit draagt bij aan economische groei en werkgelegenheid. De komende periode zal ik mijn inzet verder uitdragen, onder meer in gesprekken met Nederlandse en Europese stakeholders.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra


X Noot
1

Kamerstuk 22 112, nr. 2953

X Noot
2

Kamerstuk 22 112, nr. 1581

X Noot
3

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven