22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 3178 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 september 2021

Conform toezegging 13261 doe ik u hierbij de door de Europese Commissie uitgevoerde evaluatie van richtlijn 2014/94/EU (AFI-richtlijn) van het Europees parlement en de Raad van 22 oktober 2014 betreffende de uitrol van infrastructuur voor alternatieve brandstoffen toekomen. Deze evaluatie was onderdeel van het onlangs gepubliceerde voorstel tot revisie van de huidige richtlijn dat op zijn beurt weer deel uitmaakt van het fit-for-55-pakket. U zult na het zomerreces een beoordeling ontvangen van het voorstel tot herziening van de AFI-richtlijn.

De Europese Commissie komt in de bijgevoegde evaluatie tot de conclusie dat de AFI-richtlijn slechts beperkt effectief is geweest in het bereiken van een gemeenschappelijk kader van nationale maatregelen om de uitrol van een dekkend netwerk van alternatieve tank- en laadinfrastructuur in de EU te realiseren1.

Als positief beoordeelt de Europese Commissie de bijdrage van de richtlijn aan investeringszekerheid in de sector door o.a. vroegtijdig afspraken te maken over gemeenschappelijke standaarden en technische specificaties. Daarnaast was de richtlijn ondersteunend aan het formuleren van nationaal beleid in de vorm van beleidsplannen. Desalniettemin is er nog geen dekkend EU-netwerk gerealiseerd en dat komt onder andere omdat de richtlijn niet stuurt op het bereiken van een algemeen ambitieniveau.

Volgens de Europese Commissie bevestigt de evaluatie de noodzaak tot aanvullende actie en is regulering op EU-niveau noodzakelijk om de uitrol van infrastructuur voor alternatieve brandstoffen in de EU te versnellen om zo bij te dragen aan de doelstellingen zoals opgenomen in de Europese klimaatwet.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, S.P.R.A. van Weyenberg


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven