22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 3156 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 juli 2021

De Europese Commissie heeft op 20 april 2021 een consultatie geopend over de inhoud van een gezamenlijke aanpak rondom zogenaamde microcredentials. De ontwikkeling hiervan is eerder aangekondigd in de Vaardighedenagenda1, de mededeling over de Europese Onderwijsruimte2 en het Commissiewerkprogramma 20213.

Met deze brief informeer ik uw Kamer – in lijn met de gemaakte afspraken over informatievoorziening over Europese besluitvorming – over het bijgesloten position paper4. Hierin wil Nederland in reactie op deze consultatie proactief een aantal Nederlandse aandachtspunten bij de Commissie onder de aandacht te brengen. De Nederlandse reactie is conform het staande kabinetsbeleid.

Microcredentials refereren aan mini-kwalificaties met betrekking tot kennis en vaardigheden in een bepaald vakgebied. In het kader van flexibeler onderwijs dat een antwoord biedt op een toenemende noodzaak van om- en bijscholing en leven lang ontwikkelen, neemt het gebruik hiervan toe. Vooralsnog bestaat er echter geen breed gedeelde definitie en erkenning. Een Europese aanpak, inclusief een gedeelde definitie, moet bijdragen aan een manier om microcredentials efficiënter te kunnen valideren, erkennen en over te dragen. Daarmee zou dit initiatief bijdragen aan de vormgeving van de Europese Onderwijsruimte, door het grenzeloos stimuleren van leven lang ontwikkelen en het verbeteren van vaardigheden van lerenden.

In de reactie worden een Europese aanpak en de door de Europese Commissie gehanteerde definitie verwelkomd en een aantal aandachtspunten en mogelijke acties op EU-niveau voor een gezamenlijke aanpak benoemd. Deze aanpak zou onderwijsinnovaties in de lidstaten op dit gebied niet onnodig moeten belemmeren. Ook zijn voorkeuren aangegeven m.b.t. de inhoud van microcredentials. In de reactie zijn tevens hiervoor relevante Nederlandse beleidsontwikkelingen in het mbo en ho beschreven.

Naar verwachting zal de Commissie mede op basis van de op deze consultatie ontvangen reacties eind 2021 voorstellen presenteren op deze consultatie. Over dit beleidsinitiatief zal uw Kamer zoals gebruikelijk worden geïnformeerd via een fiche beoordeling nieuwe Commissievoorstellen (BNC-fiche).

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven


X Noot
1

Kamerstuk 22 112, nr. 2906.

X Noot
2

Kamerstuk 22 112, nr. 2965.

X Noot
3

Kamerstuk 22 112, nr. 2998.

X Noot
4

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven