22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 2914 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 september 2020

Uw Kamer heeft verzocht om algemene criteria te geven aan de hand waarvan al dan niet wordt besloten om over te gaan tot het reageren op consultaties van de Europese Commissie door de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Uw Kamer heeft daarnaast specifiek voor een drietal genoemde consultaties om een specifieke reden gevraagd.

Consultaties zijn voor de Europese Commissie een manier om op een informele wijze informatie, visies en ideeën over een bepaald onderwerp te verzamelen. Consultaties zijn veelal een brede uitvraag, waarbij het vrij staat aan een brede groep van burgers, bedrijven, organisaties en (decentrale en centrale) overheden om te reageren. Het kabinet heeft een formele rol in het besluitvormingsproces, die andere belanghebbenden veelal niet hebben. Consultaties geven daarom voor andere geïnteresseerden een mogelijkheid tot inspraak.

Ten aanzien van mogelijke reacties van het kabinet op een consultatie wordt door het eerstverantwoordelijk ministerie ingeschat of het opportuun is om te reageren. Elementen die van belang kunnen zijn bij die afweging zijn o.a. of de consultatie gericht is op overheden en of de Nederlandse belangen via andere processen (beter) geborgd kunnen worden. Op de volgende consultaties wordt niet gereageerd vanwege onderstaande redenen.

EU-landbouwbeleid – evaluatie van de invloed op habitats, landschappen en biodiversiteit:

Deze consultatie is vooral gericht op publieke groepen. Als lidstaat dragen we onze standpunten uit in de Landbouw- en Visserijraad en Milieuraad.

Europese visserijstatistieken – vereenvoudigde gegevensverzameling:

Deze consultatie is niet gericht aan lidstaten. Nederlandse onderzoeksinstituten zijn op de hoogte van deze consultatie en reageren mogelijk op eigen titel.

Vangstmogelijkheden voor 2021 onder het gemeenschappelijk visserijbeleid:

Deze consultatie is vooral gericht op publieke groepen. Als lidstaat dragen we zoals elk jaar ons standpunt uit in de Landbouw- en Visserijraad. Dit komt ook naar voren tijdens de uitvoerige voorbereiding in communautaire trajecten, (inter)nationaal overleg met belanghebbenden en besluitvorming in het parlement.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Naar boven