22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 2876 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 mei 2020

De Europese Commissie heeft op 17 februari jl. een publieke consultatie geopend over de herziening van het regelgevend kader voor beleggingsondernemingen, marktexploitanten en datarapporteringsdienstverleners; de richtlijn markten voor financiële instrumenten 2014 (MiFID II) en de verordening markten voor financiële instrumenten (MiFIR). Met inachtneming van de afspraak gemaakt in het Algemeen Overleg van 12 februari 2013 (Kamerstuk 22 112, nr. 1581) inzake informatievoorziening over Europese besluitvorming bied ik u hierbij mijn reactie op deze consultatie aan1.

Nederland is van mening dat MiFID II en MiFIR hebben bijgedragen aan het beter functioneren van de financiële markten in de Europese Unie. Zo is beleggersbescherming beter geborgd, mede door een toename van de transparantie bij de handel op deze markten. Nederland is voorstander van aanpassing van enige onderdelen van MiFID II en MiFIR, onder meer omdat de beoogde doelen niet of niet geheel zijn bereikt. Zo kan invoering van een post-trade geconsolideerde tape voor handelsdata bijdragen aan betere prijsvorming op markten. Ook kan gekeken worden naar het ongelijke speelveld wat betreft transparantieverplichtingen tussen handelsplatformen en beleggingsondernemingen met systematische internalisatie. Daarnaast acht Nederland het van belang om in te zetten op betere beleggersbescherming.

Voor de volledigheid wijs ik uw Kamer erop dat de consultatie niet specifiek gericht is tot lidstaten, maar ook marktpartijen in de financiële sector en toezichthouders. Mijn reactie op de consultatie gaat niet in op de onderdelen die gericht zijn op marktpartijen of toezichthouders.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven