22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 2855 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 31 maart 2020

Conform het verzoek van de vaste Kamercommissie voor Financiën, gedaan tijdens de procedurevergadering van 22 januari 2020, bied ik u hierbij de Nederlandse inbreng aan bij de openbare raadplegingsprocedures van de Europese Commissie aangeduid als «Financial services – improving resilience against cyberattacks (new rules)» (bijlage 1)1 en «Financial services – EU regulatory framework for crypto-assets.» (bijlage 2)2.

In de raadplegingsprocedure over cyberweerbaarheid van de financiële sector schrijft Nederland voorstander te zijn van versterking van de cyberweerbaarheid van de financiële sector in Europa. In dat kader is harmonisatie van rapportage van cyberincidenten en deling van deze informatie van belang. Ook dragen eisen omtrent toetsen van cyberweerbaarheid door instellingen, waaronder verplichte deelname aan hacktesten door ethische hackers, bij aan versterking van de weerbaarheid. Daarnaast moet aandacht worden besteed aan maatregelen om de risico’s te beperken die kunnen ontstaan in geval van uitbesteding door financiële instellingen, zeker waar sprake is van grote leveranciers met een concentratierisico.

In de consultatie over crypto pleit Nederland voor een Europese en internationale aanpak en coördinatie van de regulering van crypto’s. In het verlengde hiervan wordt gepleit voor het op EU-niveau aansluiten bij de standaarden van de Financial Action Task Force, die recentelijk zijn aangepast om risico’s op witwassen en het financieren van terrorisme met crypto’s tegen te gaan. In de consulatie wijst Nederland ook op andere regelgeving die van belang kan zijn in het kader van een Europees regelgevend kader voor crypto’s. Het gaat hierbij o.a. om regels op het gebied van consumentenbescherming, marktintegriteit en kapitaalvereisten. Het idee is om een apart Europees regelgevend kader op te stellen voor crypto’s die niet onder bestaande regels vallen.

Voor de duidelijkheid wijs ik uw Kamer erop dat beide consultaties vragen bevatten die zijn gericht tot de financiële sector en/of burgers van de lidstaten, althans vragen die niet gericht zijn tot de lidstaat zelf. Bij die vragen is in de bijlagen aangegeven dat deze niet van toepassing zijn.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

Naar boven