22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 2456 BRIEF VAN DE VASTE COMMISSIE VOOR EUROPESE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 januari 2018

Bijgaand bied ik u, namens de vaste commissie voor Europese Zaken, ter besluitvorming de lijst van prioritaire voorstellen uit het Werkprogramma van de Europese Commissie voor 2018 aan, alsmede een concept-aanbiedingsbrief aan het kabinet.

De voorzitter van de vaste commissie voor Europese Zaken, Azmani

CONCEPT

Aan de Minister van Buitenlandse Zaken, de heer H. Zijlstra

Den Haag,

Betreft: Overzicht prioriteitsstelling Tweede Kamer ten aanzien van voorstellen uit het Werkprogramma 2018 van de Europese Commissie.

Geachte heer Zijlstra,

De Tweede Kamer der Staten-Generaal heeft, conform artikel 3 van de procedureregeling over het behandelvoorbehoud en de subsidiariteits-toets bij haar Reglement van Orde, de bijgaande lijst van prioritaire voorstellen voor de komende periode vastgesteld.

Ten aanzien van de voorstellen waarvoor de Kamer in deze lijst aangeeft een behandelvoorbehoud te zullen gaan maken, of een subsidiariteitstoets te zullen gaan uitvoeren, verwacht ik dat u ten behoeve van de uitvoering van die instrumenten door de Kamer, binnen maximaal drie weken na publicatie van het voorstel een BNC-fiche zal toezenden aan de Kamer.

Hoogachtend,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, K. Arib

Bijlage 1: Nieuwe initiatieven

Titel

achtergrond

Commissie

Algemeen prioritair

Subtoets

Beh. voorbehoud

2) Meerjarig financieel kader (initiatief met 2025 als perspectief)

2a. Uitgebreid voorstel voor het toekomstig meerjarig financieel kader na 2020 (2e kwartaal 2018)

EUZA

x

   

2) Meerjarig financieel kader (initiatief met 2025 als perspectief)

2b. Gevolgd door voorstellen voor de volgende generatie van de programma’s en nieuwe eigen middelen (wetgeving, incl. effectbeoordeling, art. 311 VWEU plus sectorale rechtsgrondslagen, 2e kwartaal 2018)

EUZA

x

   

3) Een duurzame Europese toekomst (initiatief met 2025 als perspectief)

Discussienota «Naar een duurzaam Europa in 2030, over de follow-up van de VN-doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling en de overeenkomst van Parijs inzake klimaatverandering» (niet-wetgevend, 2e kwartaal 2018)

BuHa-Os

x

   

Een connectieve digitale eengemaakte markt

4) Voltooiing van de digitale eengemaakte markt

4c. Een herziening van de richtsnoeren van de Commissie inzake marktanalyse en beoordeling van aanmerkelijke marktmacht in de sector elektronische communicatie (niet-wetgevend, 2e kwartaal 2018).

EZK

x

   

Een diepere en eerlijkere interne markt met een versterkte industriële basis

7) Eerlijke belastingheffing in de digitale economie

Voorstel voor regels op EU-niveau die toestaan dat belasting wordt geheven op winsten die multinationals door middel van de digitale economie hebben geboekt (wetgeving, incl. effectbeoordeling, art. 113 en 115 VWEU, 1e kwartaal 2018).

FIN

x

   

8) Pakket inzake sociale rechtvaardigheid

8a. Voorstel tot oprichting van een Europese arbeidsautoriteit (wetgeving, 2e kwartaal 2018)

SZW

x

x

x

8) Pakket inzake sociale rechtvaardigheid

8b. Een initiatief inzake de toegang tot sociale bescherming voor atypische zelfstandigen (wetgeving/niet-wetgevend, art. 153–155 en 352 VWEU, 2e kwartaal 2018)

SZW

x

x

x

Een diepere en billijkere economische en monetaire unie

12) Voltooiing van de economische en monetaire unie

12a. Voorstellen voor de omvorming van het Europees Stabiliteitsmechanisme tot een Europees Monetair Fonds binnen het EU-recht (wetgeving, 4e kwartaal 2017)

FIN

x

 

x

12) Voltooiing van de economische en monetaire unie

12c. Opneming van de inhoud van het Verdrag inzake stabiliteit, coördinatie en bestuur in de economische en monetaire unie in het rechtskader van de EU, waarbij rekening wordt gehouden met de flexibiliteit die in het stabiliteits- en groeipact is ingebouwd en die de Commissie sinds januari 2015 erkent (wetgeving, 4e kwartaal 2017).

FIN

x

 

x

13) Voltooiing van de bankenunie

13a. Voorstel inzake de ontwikkeling van secundaire markten voor oninbare leningen (wetgeving, incl. effectbeoordeling, artikel 114 VWEU, 1e kwartaal 2018)

FIN

x

   

13) Voltooiing van de bankenunie

13c. Een Europees kader voor de ontwikkeling van door overheidsobligaties gedekte effecten in de EU (wetgeving, incl. effectbeoordeling, art. 114 VWEU, 1e kwartaal 2018).

FIN

x

 

x

14) Aanstelling van een permanente en verantwoordingsplichtige Europese Minister van Economische Zaken en Financiën (initiatief met 2025 als perspectief)

Mededeling over de mogelijkheid van aanstelling van een permanente Europese Minister van Economische Zaken en Financiën met een democratische verantwoordingsplicht (niet-wetgevend, 4e kwartaal 2017).

EUZA

x

   

Handel: een evenwichtig en vooruitstrevend handelsbeleid om de mondialisering in goede banen te leiden

15) Uitvoering van de «Handel voor iedereen»-strategie

De laatste hand leggen aan de overeenkomsten met Japan, Singapore en Vietnam, de onderhandelingen met Mexico en de Mercosur voortzetten en meer haast maken met de onderhandelingen met Australië en Nieuw-Zeeland zodra de Raad de door de Commissie aanbevolen onderhandelingsmandaten goedkeurt.

BuHa-Os

x

   

Een op wederzijds vertrouwen gebaseerde ruimte van recht en grondrechten

16) Voltooiing van de veiligheidsunie

16a. Uitvoering van de agenda van de veiligheidsunie en vooruitgang boeken in de strijd tegen het terrorisme: voorstellen ter bevordering van de interoperabiliteit van de informatiesystemen van de EU op het gebied van veiligheids-, grens- en migratiebeheer (wetgeving, incl. effectbeoordeling, art. 74, 77, 79, 85, 87 en 88 VWEU, 4e kwartaal 2017)

J&V

x

   

18) Uitbreiding van de taken van het nieuwe Europees Openbaar Ministerie (initiatief met 2025 als perspectief)

Mededeling over een mogelijke uitbreiding van de taken van het nieuwe Europees Openbaar Ministerie tot terrorismebestrijding, op basis van artikel 86, lid 4, VWEU (niet-wetgevend, 3e kwartaal 2018).

J&V

x

   

Een sterkere speler op wereldniveau

21) Uitvoering van de integrale EU-strategie

Met inbegrip van een EU-strategie voor sterkere banden tussen Europa en Azië, een hernieuwd partnerschap met Latijns-Amerika en het Caribisch gebied en nieuwe kaders voor de betrekkingen met India, Irak en Iran (niet-wetgevend, 1e en 2e kwartaal 2018).

BZ

x

   

22) Een geloofwaardig vooruitzicht op toetreding (initiatief met 2025 als perspectief)

Strategie voor succesvolle toetreding tot de EU van Servië en Montenegro, de verst gevorderde kandidaten van de Westelijke Balkan, waarbij bijzondere nadruk moet liggen op de rechtsstaat, de grondrechten, de bestrijding van corruptie en georganiseerde misdaad en de algehele stabiliteit van de regio (niet-wetgevend, 1e kwartaal 2018)

EUZA

x

   

23) Meer efficiëntie en coherentie bij de tenuitvoerlegging van het gemeenschappelijk buitenlands beleid (initiatief met 2025 als perspectief)

Mededeling over de mogelijkheid tot meer stemmingen bij gekwalificeerde meerderheid in het kader van het gemeenschappelijk buitenlands beleid op grond van artikel 31, lid 3, VEU, en over verbetering van de consistentie van dat beleid (niet-wetgevend, 3e kwartaal 2018).

BZ

x

   

Een Unie van democratische verandering

         

25) Minder, maar efficiënter (initiatief met 2025 als perspectief)

Mededeling over verdere versterking van subsidiariteit en evenredigheid en betere regelgeving in het kader van de dagelijkse werking van de Europese Unie (niet-wetgevend, 3e kwartaal 2018).

EUZA

x

   

Bijlage 2: REFIT-initiatieven

Titel

achtergrond

Commissie

Algemeen prioritair

Subtoets

Beh. voorbehoud

Een nieuwe impuls voor banen, groei en investeringen

1. Identiteitskaarten en verblijfsdocumenten

Wetgevingsinitiatief voor een betere beveiliging van identiteitskaarten en verblijfsdocumenten van EU-burgers en van hun familieleden die geen EU-burger zijn. Dit initiatief is een reactie op een advies van het Refit-platform (wetgeving, incl. effectbeoordeling, art. 21 en/of art. 77, lid 3, VWEU, 2e kwartaal 2018).

BZK

x

   
Naar boven