22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 2380 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 25 augustus 2017

De Europese Commissie heeft op 14 juni 2016 in de Mededeling over het voorkomen van radicalisering aangekondigd een Raadsaanbeveling te zullen voorstellen in navolging van de Parijsverklaring van 17 maart 2015. In de Mededeling «Onderwijs verbeteren en moderniseren« van 7 december 2016 heeft de Commissie dit voornemen herhaald, met als titel «ontwerpaanbeveling van de Raad inzake de bevordering van sociale inclusie en gemeenschappelijke waarden via formeel en informeel leren». De Raad sprak zich nog niet uit over dit voornemen.

Op 15 mei jl. is hierover een consultatie gestart, met als hoofdvraag wat de EU kan doen richting de EU lidstaten om te verzekeren dat de nationale onderwijsstelsels helpen om jongeren de Europese waarden te laten begrijpen, onderschrijven en in de praktijk toepassen en deze stelsels ook bijdragen aan een eerlijke en inclusieve samenleving. De consultatie heeft de vorm van een internetconsultatie met voorgeschreven vragen. Nederland maakt gebruik van de mogelijkheid om een reactie op hoofdlijnen in te dienen in de vorm van een position paper.

In acht genomen de afspraken gemaakt in het AO op 12 februari 2013 inzake informatie over Europese besluitvorming (Kamerstuk 22 112, nr. 1581), treft u bijgaand de reactie van het kabinet aan1.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven