22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 2151 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 juni 2016

Hierbij bied ik u «Het Europees scorebord voor justitie stelsels 2016» (COM 2016, 199 final) aan1.

De Europese Commissie heeft het Europees Justitie Scorebord 2016 (EJS 2016) 11 april jl. uitgebracht. Het is de vierde rapportage betreffende de justitiestelsels van de EU lidstaten.

Het EJS 2016 biedt een grote hoeveelheid objectieve, betrouwbare en vergelijkende gegevens. Evenals de eerdere rapportages biedt de rapportage een overzicht van onder andere enkele kerngegevens met betrekking tot de efficiëntie en kwaliteit van civiel- en bestuursrechterlijke procedures bij verschillende rechterlijke instanties in de EU lidstaten. Daarnaast bevat het EJS 2016 gegevens met betrekking tot de kwaliteit van de rechtstelsels en de ervaren en structurele onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. Aangetekend moet worden dat niet alle gegevens in de diverse EU lidstaten op een zelfde manier opgenomen en gepresenteerd worden vanwege de diverse methodes voor gegevensverzameling in de lidstaten.

De Commissie werkt continu aan verdere verbeteringen van het Justitie Scorebord, in samenspraak met het EU-netwerk van contactpersonen van nationale rechtssystemen en het Europees Parlement. In het EJS 2016 zijn enkele nieuwe indicatoren opgenomen die in de voorgaande rapportages nog geen onderdeel vormden van het instrument. Dit betreft onder andere de beschikbaarheid van rechtsbijstand en trainingen voor leden van de rechterlijke macht.

Evenals eerdere jaren heeft de Europese Commissie voor de rapportage 2016 gebruik gemaakt van bestaande gegevensbronnen zoals van de Europese Commissie voor de efficiëntie van justitie (CEPEJ) van de Raad van Europa, het European Network of Councils for the Judiciary (ENCJ), het Network of the Presidents of the Supreme Courts of the EU, de Association of the Councils of State and Supreme Administrative Jurisdictions of the EU (ACA), de Council of Bars and Law Society of Europe (CCBE), de Wereldbank, de World Economic Forum en andere. Via deze werkwijze wordt onnodige duplicatie met andere organisaties voorkomen.

De resultaten van het scorebord zijn voor Nederland wederom positief. Voor een groot aantal van de gemeten aspecten behoort Nederland tot een van de koplopers binnen de Europese Unie.

Het scorebord betreft een instrument dat ten doel heeft de lidstaten te ondersteunen in de ontwikkeling van de nationale rechtssystemen door inzicht te geven in mogelijke knelpunten in het functioneren van de nationale rechtssystemen. Het EJS 2016 kan naar mening van het kabinet een positieve bijdrage leveren aan het versterken van de rechtsstaat in de EU lidstaten. Evenals in de voorafgaande jaren heeft het kabinet een positief oordeel ten aanzien van de subsidiariteit en de proportionaliteit.

De Minister van Veiligheid en Justitie, G.A. van der Steur


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven