22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 2101 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 maart 2016

In acht genomen de afspraak gemaakt in het AO van 12 februari 2013 inzake informatievoorziening over Europese besluitvorming (Kamerstuk 22 112, nr. 1581) bied ik u aan een afschrift van de Nederlandse reactie op de EU consultatie monitorings- en rapportagebepalingen in EU milieuregelgeving1.

In de Mededeling Better Regulation for Better Results (COM(2015)215) kondigde de Europese Commissie aan om een veelomvattende evaluatie van rapportageverplichtingen uit te voeren om te komen tot meer doeltreffende rapportages die minder lasten veroorzaken.

In het werkprogramma van de Europese Commissie (COM(2015)610) is deze evaluatie als REFIT actie opgenomen in bijlage II als het Environmental Reporting Initiative samen met het Energy Union Reporting Initiative.

Deze consultatie dient ter voorbereiding van de EU evaluatie van rapportageverplichtingen voor milieuregelgeving. Afronding van de evaluatie is eind 2017 voorzien.

Van het begin af aan werkt de Europese Commissie nauw samen met Make it Work (MiW), een initiatief van Nederland, Duitsland en het VK waarin 16 lidstaten samenwerken. Doel van MiW is verbetering van de uitvoerbaarheid van EU milieuregelgeving door concrete aanbevelingen te doen om regels te vereenvoudigen en te harmoniseren en de samenhang tussen regels te versterken.2

De Nederlandse reactie op de EU consultatie signaleert concrete knelpunten, waaronder overlappende monitorings- en rapportageverplichtingen. MiW houdt aandacht voor de verbetering van de uitvoerbaarheid van monitoring en rapportage in het vervolg van de Europese REFIT exercitie.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, S.A.M. Dijksma

Naar boven