22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 2052 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 januari 2016

De vaste commissie voor Economische Zaken heeft mij verzocht om vooruitlopend op het (uitgestelde) BNC-fiche over de volgende EU voorstellen een brief te sturen met de kern van het BNC-fiche over de Mededeling Digitale overeenkomsten voor Europa COM (2015) 633, waarin twee voorstellen worden voorgesteld:

  • 1. Richtlijn betreffende bepaalde aspecten van overeenkomsten voor de levering van digitale inhoud COM (2015) 634;

  • 2. Richtlijn over bepaalde aspecten van overeenkomsten voor de online verkoop en andere verkoop op afstand van goederen COM (2015) 635.

Met deze brief kom ik, mede namens de Minister van Veiligheid en Justitie, tegemoet aan dit verzoek.

De hierboven genoemde mededeling en voorstellen zijn op 9 december 2015 door de Europese Commissie uitgebracht en maken onderdeel uit van de op 6 mei 2015 door de Europese Commissie vastgestelde strategie voor een digitale eengemaakte markt COM (2015) 192.1 Ik zal op de gebruikelijke wijze in het BNC-fiche de voorstellen appreciëren en kan derhalve in deze brief hier niet op vooruitlopen. Het BNC-fiche zal ik uiterlijk eind januari 2016 aan uw Kamer sturen.

Voor de volledigheid vermeld ik dat het voortouw voor de behandelingen van de voorstellen – vanwege de raakvlakken met het eerdere Commissievoorstel voor een Gemeenschappelijk Europees kooprecht – bij de Raad van Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ) ligt. Binnen het kabinet ben ik, in nauwe samenwerking met de Minister van Veiligheid en Justitie, eerstverantwoordelijke voor de onderhandelingen over deze voorstellen. Hierna zal ik de belangrijkste elementen uit de voorstellen belichten.

De voorstellen beogen bij te dragen aan een snellere groei van de digitale eengemaakte markt door een aantal aspecten in het overeenkomstenrecht te harmoniseren. Eenduidige en geharmoniseerde regels binnen de lidstaten kunnen een positief effect hebben op het vergroten van grensoverschrijdende handel.

De voorgestelde richtlijn over digitale inhoud (1) heeft betrekking op alle overeenkomsten waarbij digitale inhoud in ruil voor geld of persoonlijke gegevens wordt geleverd, zoals muziek, video, games en CD’s. In dit voorstel zijn regels opgenomen over onder andere de wijze van levering van de digitale inhoud, aansprakelijkheid van de leverancier wanneer de digitale inhoud bijvoorbeeld niet aan de overeenkomst voldoet (non-conformiteit) en rechtsmiddelen waar de consumenten gebruik van kunnen maken wanneer sprake is van non-conformiteit. Verder zijn in dit voorstel voorschriften opgenomen over het recht voor de consument om de overeenkomst te ontbinden, de wijze waarop dit dient plaats te vinden en het recht om schadevergoeding te vorderen wanneer sprake is van non-conformiteit.

De voorgestelde richtlijn over onlineverkoop en andere verkoop op afstand van goederen (2) bevat soortgelijke regels als het voorstel over digitale inhoud, zij het voor tastbare goederen. De voorgestelde regels gaan met name over het recht van de consument op een product dat voldoet aan de overeenkomst (conformiteit) en de rechten die de consument heeft wanneer sprake is van non-conformiteit. In de huidige Richtlijn Consumentenkoop en garanties (richtlijn 1999/44/EG) staan al regels over non-conformiteit. De voorgestelde Richtlijn zal voor een deel de huidige richtlijn 1999/44/EG wijzigen.

Nederland is het eerste voorzitterschap dat deze voorstellen zal behandelen. De twee voorstellen zullen in de informele JBZ-Raad van 25 en 26 januari a.s. kort worden gepresenteerd door de Europese Commissie, maar inhoudelijk niet worden behandeld. Er is derhalve voldoende gelegenheid om met uw Kamer over de inhoud van de voorstellen van gedachten te wisselen alvorens de Raad in Brussel zich hierover buigt.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp


X Noot
1

BNC-fiche is op 22 mei 2015 naar de Tweede Kamer verstuurd, Kamerstuk 34 211, GZ.

Naar boven