22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 2012 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 oktober 2015

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken heeft in een brief d.d. 12 oktober 2015 verzocht om aan te geven of de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voornemens is om te reageren op de raadpleging van de Europese Commissie inzake het EU-burgerschap.

In deze raadpleging vraagt de Europese Commissie specifiek de mening van burgers over en ervaring met hun rechten als EU-burger. Daarnaast worden burgers verzocht aan te geven wat de Europese Commissie zou kunnen doen om ervoor te zorgen dat ze beter gebruik kunnen maken van hun rechten in de EU. Niet alleen burgers worden gevraagd te reageren, ook belangenorganisaties die bekend zijn met deze ervaringen van burgers worden verzocht dit met de Europese Commissie te delen.

Gezien het feit dat de Europese Commissie specifiek om ervaringen van burgers vraagt, is besloten niet vanuit het kabinet te reageren op deze raadpleging. Wel zal de consultatie onder de aandacht worden gebracht van (belangen-) organisaties.

De Europese Commissie zal de resultaten van deze raadpleging gebruiken bij het formuleren van het nieuwe EU-burgerschapsrapport dat in mei 2016 zal verschijnen. Het kabinet zal dan zoals gebruikelijk een kabinetsreactie opstellen over dit rapport en aan uw Kamer doen toekomen.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk

Naar boven