22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 1993 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 juli 2015

Hierbij bied ik u «Het Europees Scorebord voor Justitie stelsels 2015» (COM 2015 116 final) aan1.

Het EU Justitie Scorebord 2015 is in maart 2015 door de Europese Commissie uitgebracht. Het is inmiddels de derde rapportage. Evenals de twee voorgaande rapportages bevat het scorebord een overzicht van enkele kerngegevens met betrekking tot de efficiëntie en kwaliteit van civiel- en bestuursrechtelijke procedures bij verschillende rechterlijke instanties in de EU lidstaten. Daarnaast bevat de rapportage eveneens gegevens met betrekking tot de door het bedrijfsleven ervaren onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. Aan de hand van de wettelijke regelingen wordt inzicht verschaft in de structurele onafhankelijkheid.

Ten opzichte van de twee eerdere rapportages zijn enkele nieuwe indicatoren toegevoegd. Dit betreft onder andere de kwaliteit van small-claimsprocedures, de man-vrouwverhouding in de rechterlijke macht en alternatieve geschiloplossing in consumentenzaken. Daarnaast heeft de Commissie verder gewerkt aan het verhogen van de kwaliteit van de data, door gebruik van meer gedetailleerde gegevens en op basis van nieuwe informatiebronnen.

Bij het opstellen van het Justitie Scorebord maakt de Commissie zoveel mogelijk gebruik van bestaande gegevensbronnen, om dubbel werk te vermijden. De data zijn o.a. afkomstig van de Europese Commissie voor efficiëntie van justitie (CEPEJ) van de Raad van Europa, het World Economic Forum, de Wereld Bank, Eurostat en het Europees netwerk van de Raden voor de rechtspraak (ENCJ). Als gevolg van deze werkwijze blijven de administratieve lasten gering.

Het is goed om te zien dat de resultaten van het scorebord voor Nederland evenals in de voorafgaande jaren als positief kunnen worden beschouwd. Immers, voor een groot aantal aspecten op het gebied van efficiëntie en kwaliteit behoort het Nederlandse rechtsbestel binnen de Europese Unie wederom tot een van de koplopers.

Het Justitie Scorebord is een instrument dat mede als doel heeft de lidstaten bij te staan in hun streven naar efficiëntere rechtstelsels door het verstrekken van objectieve, betrouwbare en vergelijkende gegevens. Op deze manier kan het scorebord helpen bij het identificeren van eventuele knelpunten in het functioneren van de nationale rechtssystemen. Deze inspanningen om de rechtsstaat van de EU lidstaten te versterken en het wederzijdse vertrouwen in de justitiële samenwerking tussen de EU-lidstaten te vergroten, zijn naar het oordeel van het kabinet belangrijk. Het scorebord kan hier naar mening van het kabinet een bijdrage leveren. Het subsidiariteits- en proportionaliteitsoordeel van het kabinet blijven positief.

Mede ter voorbereiding en verbetering van het Justitie Scorebord, is het in 2013 door de Commissie opgerichte EU-netwerk van contactpersonen van nationale rechtssystemen, bestaande uit vertegenwoordigers van de Ministeries van Justitie en de rechtspraak, ook in 2014 enkele malen bijeengeweest. Op deze wijze kunnen de lidstaten kennis en ervaringen uitwisselen met betrekking tot de nationale rechtssystemen en aanbevelingen doen aan de Commissie om het scoreboard te verbeteren.

Op verzoek van het Europese parlement onderzoekt de Commissie de mogelijkheden om de reikwijdte van het scorebord te verbreden. Nederland wacht de voorstellen hiertoe af. Er bestaan in beginsel geen bezwaren tegen een weloverwogen uitbreiding van de reikwijdte van het scorebord, maar de verbetering van het bestaande scorebord en het nog beter benutten van de resultaten daarvan verdient nu de eerste aandacht.

De Minister van Veiligheid en Justitie, G.A. van der Steur


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

Naar boven