22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 1939 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 januari 2015

Bij brief van 28 november 2014 heeft u het BNC-fiche inzake verhoging aantal rechters in het Gerecht van de EU (Kamerstuk 22 112, nr. 1933) ontvangen.

Dit fiche ziet op het nieuwe plan van het Hof van Justitie van de EU om het EU-Gerecht stapsgewijs uit te breiden met 28 extra rechters. Hoewel het kabinet de doelstelling van vermindering van de hoge werklast en het wegwerken van de achterstanden bij het EU-Gerecht deelt, is het kabinet kritisch over dit idee vanwege de twijfels over de noodzaak van uitbreiding en de budgettaire implicaties ervan.

Via deze brief informeert het kabinet u over de voortgang in dit dossier.

Nederland heeft met like-minded lidstaten actief gezocht naar alternatieven voor uitbreiding met 28 extra rechters. Deze pogingen zijn niet succesvol gebleken. Er is binnen de EU onvoldoende draagvlak voor alternatieven. In Coreper is daarentegen ruime steun gebleken voor het plan om het EU-Gerecht met 28 extra rechters uit te breiden en de daarmee samenhangende voorstellen (zoals de integratie van het Gerecht voor Ambtenarenzaken in het EU-Gerecht). Achterliggende gedachte bij de meeste lidstaten is dat het nieuwe plan de enige oplossing is voor de politieke impasse over de benoemingsprocedure in dit dossier. Een groot aantal lidstaten geeft er bovendien de voorkeur aan om een tweede extra rechter te kunnen voordragen in plaats van mee te gaan met een meer beperkte uitbreiding van het EU-Gerecht.

Binnenkort wordt een formeel wetgevend voorstel van het EU-Hof verwacht conform het voorgestelde plan en de discussie in Coreper. Gelet op het krachtenveld binnen Europa is de verwachting dat dit voorstel op voldoende steun kan rekenen. Besluitvorming vindt plaats via gekwalificeerde meerderheid.

Hoewel het kabinet graag andere opties nader had verkend, is voor het kabinet van belang dat het plan van het EU-Hof een langslepende impasse lijkt te kunnen doorbreken. De urgentie voor het nemen van maatregelen op korte termijn is duidelijk, nu de instroom van zaken blijft stijgen en de behandeling van de eerste schadevergoedingszaken wegens overschrijding van de redelijke termijn – met mogelijk grote financiële gevolgen – reeds zijn ingesteld. Een verhoging van het aantal rechters kan bijdragen aan de reductie van de hoge werklast van het EU-Gerecht en van de lange doorlooptijden die hiervan het gevolg zijn.

De Minister van Buitenlandse Zaken, A.G. Koenders

Naar boven