22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 1723 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 25 oktober 2013

Overeenkomstig de bestaande afspraken heb ik de eer u hierbij een fiche aan te bieden die werd opgesteld door de werkgroep Beoordeling Nieuwe Commissievoorstellen (BNC).

Fiche 1: Mededeling Actieplan versterking website Uw Europa

De Minister van Buitenlandse Zaken, F.C.G.M. Timmermans

Fiche: Mededeling Actieplan versterking website Uw Europa

1. Algemene gegevens

Titel voorstel

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, Het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s. Het beter uitrusten van ondernemingen en burgers in het kader van de interne markt: Een actieplan voor het versterken van Uw Europa in samenwerking met de lidstaten.

Datum ontvangst Commissiedocument

17 september 2013.

Nr. Commissiedocument

COM(2013) 636.

Nr. impact assessment Commissie en Opinie Impact-assessment Board

Niet opgesteld.

Behandelingstraject Raad

Waarschijnlijk de Raad Concurrentievermogen (Interne Markt, Industrie, Onderzoek en Ruimtevaart).

Eerstverantwoordelijk ministerie

Ministerie van Buitenlandse Zaken.

2. Essentie voorstel

De Commissie heeft de website Uw Europa in het leven geroepen met het doel burgers en bedrijven praktische en gebruikersvriendelijke informatie te verschaffen over hun rechten (in de 23 officiële talen van de EU). Uw Europa is een EU-site die het doel heeft burgers en bedrijven te helpen problemen en onnodige rompslomp te vermijden als zij iets willen doen in een ander EU-land, zoals er wonen, werken, studeren, zakendoen, winkelen of reizen. (http://europa.eu/youreurope/citizens/index_nl.htm ). Dit om de interne markt als groeimotor te stimuleren. Het actieplan geeft concrete maatregelen om de site te versterken en beter te laten aansluiten op de informatiebehoefte van burgers en ondernemingen: informatie aanvullen, betere hulp en begeleiding bieden, de toegankelijkheid verbeteren en een verbinding leggen met bestaande specialistische websites. Verder wil de Commissie de site gebruiken om de ervaringen van burgers met de interne markt te horen en hen te wijzen op lopende consultaties.

Daarnaast roept de Commissie de lidstaten op om praktische vertalingen te maken naar de situatie in het eigen land: informatie op nationaal niveau beschikbaar stellen, inhoud tussen Uw Europa en nationale portaalsites delen. Lidstaten zouden daartoe ook hun nationale contactpunten moeten verbeteren. En tot slot: zorgen dat meer mensen de site (kunnen) vinden.

3. Wat is de Nederlandse grondhouding ten aanzien van de bevoegdheidsvaststelling, subsidiariteit en proportionaliteit van deze mededeling en de eventueel daarin aangekondigde concrete wet- en regelgeving? Hoe schat Nederland de financiële gevolgen in, alsmede de gevolgen op het gebied van regeldruk en administratieve lasten?

Bevoegdheid

De website dient ter stimulering van de interne markt. De interne markt is een gedeelde bevoegdheid van de lidstaten en de EU (artikel 4, lid 2 VWEU). Nederland stelt vast dat de EU bevoegd is.

Subsidiariteit

Nederland heeft een positieve grondhouding m.b.t. de subsidiariteit van het voorstel. Het is in de eerste plaats aan de Commissie zelf om verbeteringen aan de website Uw Europa aan te brengen. Daarnaast kunnen de aanbevelingen uit deze mededeling niet op het niveau van de lidstaten afzonderlijk worden gedaan en om de doelstellingen te behalen is gezamenlijk optreden van de lidstaten noodzakelijk. Het EU-niveau is het juiste niveau.

Proportionaliteit

Nederland heeft een positieve grondhouding met betrekking tot de proportionaliteit van het voorstel. De aangekondigde acties staan in de juiste verhouding tot het doel, namelijk verbetering van de website om zo de groei van de interne markt te stimuleren. Daarnaast gaat het om niet bindende aanbevelingen: lidstaten worden niet verplicht de eigen portaalsite aan te passen.

Financiële consequenties

De Commissie verricht de werkzaamheden met de middelen die beschikbaar zijn binnen de lopende EU-begroting.

De kosten voor de eventuele extra inzet door Nederland zijn niet bekend, maar zullen naar verwachting niet hoog zijn. Budgettaire gevolgen worden ingepast op de begroting van de beleidsverantwoordelijke departementen, conform de regels van de budgetdiscipline.

4. Nederlandse positie over de mededeling

Het voorstel komt naar aanleiding van verschillende oproepen van het Europees Parlement over de Toekomst van de Single Market Act1 en de twintig belangrijkste zorgpunten voor Europese burgers en ondernemingen over de werking van de interne markt2 en komt overeen met de Conclusies van de Raad Concurrentievermogen van 30 en 31 mei 20123 en met een mededeling van de Commissie uit 2012 inzake een betere governance van de interne markt4.

Het voorstel betreft voortzetting en verbetering van de website Uw Europa, in beheer bij de Commissie. De website geeft burgers en bedrijven praktische en gebruikersvriendelijke informatie over hun rechten in de EU. Onderzoek van de Europese Commissie toont aan dat «er aanhoudende behoefte is aan meer en betere informatie, met name over regels en procedures op nationaal niveau», en dat in veel lidstaten informatie over EU-rechten «gefragmenteerd, moeilijk vindbaar, onvolledig en niet gebruikersvriendelijk» is. De interne markt, maar ook de Europese samenwerking in den brede, heeft baat bij goed geïnformeerde burgers en bedrijven. Daarom steunt Nederland het actieplan ter verbetering van de website Uw Europa.

Nederland kan instemmen met het actieplan van de Commissie om de site Uw Europa, in nauwe samenwerking met de lidstaten, te verbeteren en beter toegankelijk en bekend te maken. In Nederland is al veel informatie over EU-rechten beschikbaar. De informatie voor bedrijven is bijvoorbeeld centraal bijeengebracht op de website Antwoord voor bedrijven. Deze centrale informatievoorziening heeft ook een helpdeskfunctie. Nederland maakt in samenwerking met de Commissie al vorderingen om de informatie op de website Uw Europa aan te vullen en beter te verbinden met informatie die in Nederland voorhanden is.

Ook vindt Nederland het positief dat er een verbinding gelegd wordt met de (reeds bestaande) gespecialiseerde websites5 om zo voor eenvoudigere toegang voor de burgers te zorgen. Nederland kan nog niet overzien welke aanpassingen precies nodig zijn en zal dus bezien op welke manier de gevraagde samenwerking op nationaal niveau vorm kan krijgen, bijvoorbeeld door op de websites overheid.nl en rijksoverheid.nl goed zichtbaar te verwijzen naar Uw Europa en informatie over Nederlandse centrale contactpunten op Uw Europa actueel te houden.


X Noot
3

Conclusies van de Raad Concurrentievermogen van 30 en 31 mei 2012: «De Raad benadrukt het belang van het voortdurend bijhouden van meertalige informatie door middel van Uw Europa door de Commissie in samenwerking met de lidstaten.»

X Noot
4

COM (2012)259/2

X Noot
5

Zoals EURES en SOLVIT

Naar boven