22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 1688 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 september 2013

In acht genomen de afspraak gemaakt in het Algemeen Overleg op 12 februari 2013 inzake informatievoorziening over Europese besluitvorming (Kamerstuk 22 112, nr. 1581) treft u bijgaand de reactie van het kabinet op de consultatie van de Commissie inzake de Europese procedure inzake «Access to justice in environmental matters – options for improving access to justice at Member States level»1.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, W.J. Mansveld

Bijlage «Nederlandse reactie naar aanleiding van de consultatie «Access to justice in environmental matters – options for improving access to justice at Member States level».

Wij hebben kennis genomen van de op 28 juni 2013 door de Commissie gelanceerde Consultatie betreffende toegang tot de rechter in milieuzaken – opties ter verbetering van de toegang tot de rechter op het niveau van de Lidstaten. Nederland hecht belang aan een goede implementatie van het Verdrag van Aarhus en in Nederland is de toegang tot de milieurechter conform dat verdrag verzekerd. Naar aanleiding van de consultatie treft u onderstaand onze korte reactie.

Van de twee opties die worden beschreven in paragraaf 7 in de toelichting bij de consultatie, nl. a) «doorgaan met steunen op geschillenbeslechting en andere niet-legislatieve activiteiten om een bevredigend niveau van toegang tot de milieurechter te verzekeren» en b) «nieuwe EU-regelgeving die toegang tot de milieurechter uitbreidt naar terreinen die niet gedekt worden door EU-regelgeving over het onderwerp» geeft Nederland zeker de voorkeur aan de eerste optie. We zijn niet overtuigd van de noodzaak en waarde van een additioneel juridisch instrument betreffende toegang tot de milieurechter; naar onze mening werkt het huidige stelsel in de praktijk al jaren naar tevredenheid. Een EU juridisch instrument inzake toegang tot de rechter wordt door ons dan ook niet gemist. Voorts hebben we twijfels over de onderwerpen subsidiariteit en proportionaliteit van een juridisch initiatief.

Overigens merken we op dat in de consultatievragenlijst een aantal vragen het onderwerp niet-judiciële geschillenbeslechting betreft (vraag 8,9 a-e en 21). Echter, het is niet duidelijk hoe niet-judiciële geschillenbeslechting zich verhoudt tot de verplichtingen die voortvloeien uit het Verdrag van Aarhus.

Hopende u in dit stadium voldoende geïnformeerd te hebben over onze overwegingen.»

Naar boven