22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 1594 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 maart 2013

Bij brief van 28 februari 2013 vraagt de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie mij ter aanvulling op het BNC-fiche inzake het Besluit Solidariteitsclausule een appreciatie te geven van de consequenties van de voorlopige uitkomst van de onderhandelingen over het Meerjarig Financieel Kader voor het Solidariteitsfonds. Door middel van deze brief voldoe ik aan dit verzoek, evenals aan de toezegging aan Lid Van der Steur om de Kamer over de verdeelsleutel van het Meerjarig Financieel Kader te informeren.

In het Besluit Solidariteitsclausule staat de bepaling opgenomen dat een door een crisis getroffen lidstaat, waar passend, financiële ondersteuning uit het Solidariteitsfonds kan ontvangen. Omdat de EU-begroting geen voorzieningen kent, gaan uitkeringen uit het Solidariteitsfonds ten laste van andere uitgaven of moeten middels extra afdrachten worden bekostigd. De Solidariteitsclausule kan indirect dus financiële consequenties hebben voor de EU-begroting en voor de nationale begroting. Daar waar het voorstel financiële consequenties heeft voor de rijksoverheid worden deze kosten, conform de regels budgetdiscipline, gedragen binnen de begrotingen van de verantwoordelijke ministeries.

Het Solidariteitsfonds is gemaximeerd voor een periode van zeven jaar (tot en met 2013). Voor wat betreft eventuele bijdragen uit het Solidariteitsfonds na 2013 is van belang dat de omvang en de uitkeringsvoorwaarden van dit fonds onderdeel zijn van de onderhandelingen inzake een nieuw Meerjarig Financieel Kader 2014–2020. Tijdens de Europese Raad van 7-8 februari jl. is een politiek akkoord bereikt over een Meerjarig Financieel Kader 2014–2020. In totaal nemen de begrootte uitgaven af ten opzichte van het vorige Meerjarig Financieel Kader. De precieze verdeelsleutel over de verschillende posten, waaronder het Solidariteitsfonds, laat echter nog op zich wachten. Naar verwachting zal dat nog wel enkele weken duren. De Kamer zal geïnformeerd worden wanneer de verdeelsleutel voor het Solidariteitsfonds bekend is.

De Kamer zal daarnaast in de geannoteerde agenda van de JBZ-Raad en wanneer daartoe, gezien het verloop van de onderhandelingen aanleiding bestaat, geïnformeerd worden over de voortgang van de onderhandelingen over de Solidariteitsclausule. In deze informatie zal, zoals de vaste commissie in haar brief verzoekt, het krachtenveld in de Raad ten aanzien van de reikwijdte van het voorstel, de criteria voor gecoördineerde actie, de verhouding tussen lidstaten, Raad, Commissie, Hoge Vertegenwoordiger, betrokken diensten (zowel nationale als Europese diensten, ook militair) en de financiële consequenties, worden aangegeven.

De minister van Veiligheid en Justitie, I.W. Opstelten

Naar boven