22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 1575 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 februari 2013

Tijdens het Algemeen Overleg van 6 februari jl. met uw Kamer over de betrekkingen tussen de Europese Unie en de Landen en Gebieden Overzee (LGO), kwamen de middelen ter sprake die de Caribische Koninkrijksdelen vanuit het Europees Ontwikkelingsfonds (EOF) ontvangen. Ik zegde de Kamer een overzicht toe van die middelen, dat hierbij gaat.

Vanuit het negende EOF (2000–2007) werd EUR 20 mln. toegekend aan Curaçao, Bonaire, St. Maarten, Saba en St. Eustatius gezamenlijk. Aangevuld met resterende middelen uit eerdere EOF fondsen kwam de Commissie voor deze periode op een totaalbedrag van EUR 42 mln. voor de Nederlandse Antillen. Dit geld is besteed aan een programma op het gebied van sociale infrastructuur op de verschillende eilanden en voor een rioleringsprogramma op Bonaire. Voor Aruba waren in eerste instantie geen middelen gereserveerd vanuit het negende EOF vanwege een overschot aan eerder toegekende EOF middelen (EUR 10.2 mln.), die in deze periode konden worden aangewend voor de financiering van het Nationaal Park «Arkikok» en het Nationaal Museum. Doelstelling van deze financiering was het bevorderen van de ontwikkeling van Aruba met specifieke aandacht voor de integratie van het toerisme in het sociale, culturele en economische leven van het eiland. Duurzaamheids- en milieuaspecten speelden daarbij ook een rol. Na de mid-term review van het negende EOF ontving Aruba alsnog EUR 1 mln. ten behoeve van het Nationaal Park.

Uit het tiende EOF (2008–2013) is EUR 8,8 mln. aan begrotingssteun toegekend aan Aruba voor de uitvoering van het onderwijsplan 2007–2017. Aan Curaçao is EUR 11,25 mln. beschikbaar gesteld ten behoeve van infrastructuur. Voor St. Maarten EUR 4,75 mln. ten behoeve van riolering in achterstandsgebieden. Voor St. Eustatius EUR 2 mln. voor de ontwikkeling van een containerterminal in de haven. Voor Saba EUR 3 mln. ten behoeve van infrastructuur voor sociale woningbouw. En voor Bonaire EUR 3 mln. voor een vervolgproject voor riolering en waterzuivering, in aansluiting op het negende EOF.

In totaal gaat het dus om een bedrag van EUR 53,2 mln. voor de periode 2000–2007, waaronder resterende middelen uit eerdere EOF allocaties, en EUR 32,8 mln. voor de periode 2008–2013. Programmering voor het elfde EOF (2014–2020) zal in de loop van dit jaar aanvangen, op basis van de maatwerk benadering waarin het herziene LGO-besluit voorziet. Bedragen voor deze periode zijn nog niet bekend.

De minister van Buitenlandse Zaken, F.C.G.M. Timmermans

Naar boven