22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 1427 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 juni 2012

Bijgaand vindt u de concept reactie van Nederland op de Europese Consultatie voor het European Quality Label voor de toeristische sector.

De reactietermijn van deze consultatie verstrijkt op 13 juli a.s.

De staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, H. Bleker

Concept Reactie op Consultatie European Quality Label

Nederland heeft in reactie op de Commissiemededeling «Europa als nr. 1 toeristische bestemming»1 benadrukt dat het toerismebeleid primair als een nationale verantwoordelijkheid ziet. Nederland vindt het met name van belang dat de Europese Unie goede randvoorwaarden voor het bedrijfsleven schept (o.a. het versterken van de interne markt; verminderen van regeldruk en het verbeteren van de toegang tot kapitaal), en ondersteunt acties die daarop gericht zijn.

Nederland heeft aangegeven dat het specifieke acties ziet als de verantwoordelijkheid van de lidstaten zelf. Nederland heeft de Commissie gevraagd om de meerwaarde van specifieke acties op communautair niveau met betrekking tot toerisme te onderzoeken en hierover de lidstaten te consulteren, voorafgaand aan implementatie. Ook vindt Nederland het belangrijk dat deelname aan specifieke acties op vrijwillige basis plaatsvindt. Nederland heeft er daarnaast op gewezen dat het terughoudend staat tegenover de inzet van financiële middelen voor het Europese toerismebeleid en dat deze binnen de kaders van de EU-begroting moeten worden gevonden.

In dit licht is Nederland kritisch ten aanzien van de ontwikkeling van een apart kwaliteitslabel toerisme, het zogenaamde «European Quality Label» (ETQ). Nederland vindt de keuze voor een kwaliteitslabel voor de toeristische sector een verantwoordelijkheid van de lidstaten zelf en van de private sector.

Nederland is zelf niet overtuigd van de meerwaarde van een kwaliteitslabel voor de toeristische sector, en kent om die reden geen label op nationaal niveau. Nederland is van mening dat bestaande (private) nationale en internationale labels, zoals de Blauwe Vlag en Green Key, volstaan.

Nederland is terughoudend tegenover de inzet van middelen uit de EU-begroting voor het ETQ

Het standpunt ten aanzien van ETQ wordt gedeeld door Gastvrij Nederland, de Nationale Raad voor Toerisme, Horeca en Vrije Tijd, waarin 14 branches en organisaties in de gastvrijheidseconomie zijn vertegenwoordigd.


X Noot
1

Kamerstukken II, 2010 – 2011, 22 112, nr. 1048.

Naar boven