22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 1119 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 december 2010

Inleiding

Op 18 oktober 2010 heeft de Europese Commissie een Groenboek over de bevordering van het elektronisch aanbesteden in de EU gepubliceerd. In de bijlage1 bij deze brief treft u de conceptreactie van het kabinet op het Groenboek aan.

Doel van het Groenboek

In de Europese Digitale Agenda heeft de Europese Commissie een Witboek aangekondigd waarin de stappen staan die de Commissie zal nemen om een onderling gekoppelde aanbestedingsinfrastructuur op te zetten. Dit Groenboek vormt de voorbereiding voor de totstandkoming van het Witboek. In het Groenboek analyseert de Commissie waarom het gebruik van elektronische aanbestedingssystemen ver achterblijft bij de ambities die in 2005 zijn gesteld. Vervolgens bevat het Groenboek een aantal opties voor beleid. Belanghebbenden kunnen door het beantwoorden van een vijftiental vragen aangeven wat zij vinden van de analyse en van de beleidsopties.

Dit Groenboek gaat over elektronisch aanbesteden. Er komt een apart Groenboek over de brede herziening van het algemene EU-kader voor overheidsopdrachten.

Korte weergave van de conceptreactie

Nederland verwelkomt het Groenboek en onderschrijft het belang van elektronisch aanbesteden. In de conceptreactie wordt aangegeven dat Nederland de door de Commissie geïdentificeerde knelpunten bij elektronisch aanbesteden herkent.

Ten aanzien van mogelijke maatregelen om het elektronisch aanbesteden te bevorderen, zou de Europese Unie zich naar het oordeel van Nederland moeten richten op het verbeteren van de praktijk van het elektronisch aanbesteden, en niet op het verzwaren van het wetgevend kader. De Commissie kan op twee manieren een wezenlijke bijdrage leveren aan de bevordering van elektronisch aanbesteden. Ten eerste kan de Commissie stimulerende en faciliterende maatregelen nemen, zoals het delen van beste praktijken en het bundelen van kennis en expertise. Ten tweede kan de Europese Commissie een belangrijke rol spelen bij het vergroten van de interconnectiviteit en de interoperabiliteit van de verschillende nationale aanbestedingssystemen.

Nederland onderstreept dat het grote waarde hecht aan de verbetering van de toegankelijkheid van overheidsopdrachten voor het midden- en kleinbedrijf. De bevordering van elektronisch aanbesteden vergroot die toegankelijkheid in belangrijke mate.

Nederlands beleid elektronisch aanbesteden

Dit kabinet wil het gebruik van elektronische middelen bij inkoop- en aanbestedingsprocedures in Nederland bevorderen om daarmee de werking van het inkoop- en aanbestedingsproces te verbeteren. De regering geeft hier invulling aan door de ontwikkeling van een centraal systeem voor elektronisch aanbesteden, TenderNed. Het wetsvoorstel Aanbestedingswet stelt het gebruik van TenderNed voor elektronische aankondigingen verplicht. Overige onderdelen van TenderNed, zoals een module voor elektronisch inschrijven op overheidsopdrachten, zullen op vrijwillige basis beschikbaar zijn.

De kansen die het Nederlandse kabinet ziet met het gebruik van elektronische middelen, sluiten in grote lijnen aan bij het Groenboek van de Commissie. Het gaat hierbij om verbetering van uniformiteit, professionaliteit en toegankelijkheid, alsmede het terugdringen van lasten en de verbetering van de naleving van de aanbestedingsregels.

De minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

M. J. M. Verhagen


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Naar boven