22 054 Wapenexportbeleid

36 045 Situatie in de Oekraïne

Nr. 386 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 maart 2023

Hierbij informeer ik u, mede namens de Minister van Buitenlandse Zaken en de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, over de voorgenomen levering van twee mijnenjagers aan Oekraïne. Ik heb dit vandaag besproken met mijn Oekraïense collega in Odessa. Het betreft schepen van de Alkmaarklasse die naar verwachting vanaf 2025 zullen worden geleverd. In het licht van de Russische inzet van zeemijnen in de Zwarte Zee heeft Oekraïne grote behoefte aan mijnbestrijdingscapaciteit, mede gericht op de post-conflict fase. Vrije doorvaart en maritieme veiligheid in de Zwarte Zee zijn van groot belang voor de Europese veiligheid en wereldwijde voedselzekerheid.

Voorafgaand aan de levering aan Oekraïne zullen de schepen klaar worden gemaakt voor gebruik. De voorgenomen levering, inclusief eventuele additionele uitrusting, is onder voorbehoud van de (versnelde) gebruikelijke toets aan de EU-wapenexportcriteria door de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Nederland zal dit traject samen met België uitvoeren vanwege de nauwe samenwerking op het gebied van instandhouding, opleiding en training voor dit scheepstype. Mogelijk leveren andere bondgenoten ook een bijdrage. Opleiding en training van de Oekraïense bemanning door Nederland en België starten in de tweede helft van 2023.

De mijnenjagers worden door Defensie vanaf 2024 afgestoten vanwege de voorziene vervanging van dit type schip. Levering aan Oekraïne zal plaatsvinden nadat de vervangende capaciteit is geleverd. Met deze levering blijft Defensie beschikken over de benodigde mijnenbestrijdingscapaciteit. De impact op de gereedheid van de Nederlandse krijgsmacht is daarom minimaal en als acceptabel beoordeeld. De levering van de schepen, wordt gefinancierd uit de gereserveerde middelen voor Oekraïne op de Defensie begroting. Voor de training en opleiding wordt aanspraak gemaakt op het Budget Internationale Veiligheid (BIV).

Daarnaast zal Nederland brugslagcapaciteit in de vorm van M3 brug- en ferrysystemen en een aantal dronedetectie radarsystemen aan Oekraïne leveren. Dit materieel wordt direct verworven bij de industrie.

De Minister van Defensie, K.H. Ollongren

Naar boven