21 501-34 Raad voor Onderwijs, Jeugd, Cultuur en Sport

Nr. 389 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR LANGDURIGE ZORG EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 november 2022

Hierbij bied ik u de geannoteerde agenda van de EU Onderwijs-, Jeugd-, Cultuur en Sportraad (OJCS-Raad) voor het onderdeel Sport aan. De Raad vindt plaats in Brussel op dinsdag 29 november onder het Tsjechische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.

In de bijlage worden de onderwerpen nader toegelicht en treft u per onderwerp het doel van de Raadsbehandeling, de inhoud van het onderwerp en de inzet van Nederland aan.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zal namens Nederland deelnemen aan de Sportraad.

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport, C.E.G. van Gennip

GEANNOTEERDE AGENDA OJCS RAAD– Sport

Sport – Dinsdag 29 november

Voor het sportdeel tijdens de Raad, worden de volgende onderwerpen geagendeerd:

  • Raadsconclusies over duurzame en toegankelijke sportinfrastructuur.

  • Beleidsdebat over de toekomstige ontwikkeling van sport in relatie tot de recente crises

  • Zweden presenteert de plannen voor aankomend voorzitterschap

  • Toewijzing van sportevenementen en mensenrechten (AOB-punt Nederland)

Raadsconclusies over duurzame en toegankelijke sportinfrastructuur.

Achtergrond

Er is erkenning dat sportinfrastructuur bijdraagt aan ecologische, sociale en economische duurzaamheid. Ook wordt de negatieve invloed van klimaatverandering op sport benoemd en de invloed van de bouw van sportinfrastructuur op het klimaat. Er wordt benadrukt dat duurzame en circulaire bouw dus de voorkeur heeft.

Sportinfrastructuur speelt een belangrijke rol bij het bieden van gelijke en inclusieve toegang tot lichaamsbeweging. Hierbij mag niet gediscrimineerd worden.

Doel en inhoud Raadsbehandeling

Doel van de raadsbehandeling is het vaststellen van raadsconclusies over bijdrage van sport aan duurzame ontwikkeling en gedragsverandering.

De lidstaten worden uitgenodigd om alle burgers toegang bieden tot duurzame en inclusieve sportinfrastructuur. Een routekaart op te stellen met duurzame en sociale doelen voor aanleg en renovatie sportinfrastructuur en hier nationale richtlijnen voor op te stellen, met milieu en toegankelijkheidscriteria als vereiste voor financiering. Ook worden lidstaten uitgenodigd om samenwerking tussen belanghebbenden te bevorderen, parameters op te nemen, bij te dragen aan sportinfrastructuurdatabanken en crisisbeheersingsregelingen voor sportinfrastructuur om exploitatiebeperkingen als gevolg van onverwachte gebeurtenissen, zoals de COVID-19-pandemie.

De Europese Commissie wordt uitgenodigd om financieringsmogelijkheden, kennis en voorbeelden te delen of deling te stimuleren en innovatieonderzoek te stimuleren. De ontwikkeling van sportdatabanken te onderzoeken.

De sportsector en andere relevante stakeholders worden uitgenodigd om rekening te houden met duurzaamheidscriteria voor de aanleg, renovatie, onderhoud en gebruik van sportinfrastructuur en een milieueffectrapportage hierop uit te voeren en hergebruik te overwegen. Ook worden ze uitgenodigd om sportinfrastructuur multifunctioneel te gebruiken, te borgen voor barrièrevrije bereikbaarheid en ook naar een duurzame keten te kijken. En om mensen, fauna en flora en de bodem te beschermen, hulpbronnenbeheersystemen te integreren, bij te dragen aan crisis-beheersregelingen, verantwoord om te gaan met evenement-gerelateerde infrastructuur, toegankelijkheid voor mensen met een beperking te vergemakkelijken en actief bij te dragen aan sportdatabases.

Inzet Nederland

Nederland kan zich vinden in de voorliggende raadsconclusies. In Nederland is er veel aandacht voor het verduurzamen van de sportsector en inclusie in de sport. Zo is er de Routekaart Verduurzaming sport, die specifiek richt op het duurzaam bouwen van sportaccommodaties. Bij de bouw wordt ook rekening gehouden met toegankelijkheid voor eenieder.

Indicatie krachtenveld Raad

Naar verwachting zullen lidstaten unaniem instemmen met de raadsconclusies.

Beleidsdebat over de toekomstige ontwikkeling van sport in relatie tot de recente crises

Doel en inhoud Beleidsdebat

Het beleidsdebat is gericht op de toekomstige ontwikkeling van sport naar aanleiding van recente crises.

Achtergrond

Sinds het voorjaar van 2020 hebben Europa en zijn sportsector te maken gehad met meerdere ongekende crises die gevolgen hebben gehad voor de volksgezondheid, de economische sector, werkgelegenheid, sociale activiteiten en mogelijkheden om deel te nemen aan sport en lichamelijke activiteiten in het algemeen. Namelijk de COVID-19 pandemie, de Russische agressie tegen Oekraïne, die leidde tot een toestroom van vluchtelingen naar Europa en de stijging van de energieprijzen.

Hierdoor heeft er veel samenwerking plaatsgevonden tussen sectoren en tussen de publieke en private sector. Dit lijkt een effectieve manier om met crises om te gaan. Het leidt tot het vinden van oplossingen, innovaties en benadrukt de noodzaak om breder te kijken bij het aanpakken van structurele uitdagingen.

De rol van de lidstaten en de EU is essentieel bij het vinden en uitvoeren van effectieve oplossingen voor crises. Zij bevinden zich in een unieke positie om op dit soort gebeurtenissen in te spelen door te managen beleidsreacties, aangevuld met hun rol bij de coördinatie, bij strategische planning, bij het gebruik van bewijsmateriaal om de besluitvorming te informeren en bij het communiceren van beslissingen aan het publiek.

Inzet Nederland

Nederland zal benadrukken dat samenwerking van belang is bij de aanpak van crises. Tussen sectoren, maar ook tussen overheden. Van lokaal tot een internationaal niveau. Daarnaast is mogelijkheid om te sporten en te bewegen essentieel voor een fysieke en mentale gezondheid. Dus moet bij onverwachtse ontwikkelingen altijd worden nagedacht over de manier waarop sporten en bewegen doorgang kan vinden.

Informatiepunten:

  • Zweden presenteert de plannen voor aankomend voorzitterschap

Per 1 januari 2023 is Zweden voorzitter van de EU. Zij zullen hun plannen voor aankomend voorzitterschap op gebied van sport presenteren.

  • Toewijzing van sportevenementen en mensenrechten

Nederland zal in de Sportraad middels een ingebracht AOB-punt aandacht vragen voor het bij het toewijzen van sportevenementen en bij de organisatie van sportevenementen, de mensenrechtensituatie zwaar mee te wegen. Internationale topsportevenementen hebben veel bereik, een positief karakter en bieden een podium om aandacht te vestigen op maatschappelijke onderwerpen. Daarmee zijn ze van waarde voor de samenleving. Wanneer een sportevenement op een onverantwoorde manier wordt georganiseerd, dan schaadt dat de waarde en het positieve karakter van sport. Het ondermijnen van mensenrechten mag niet gebeuren. Niet in de sport. Niet daar buiten.

Tijdens de OJCS-Raad zal Nederland aandacht vragen voor mensenrechten bij het toekennen van topsportevenementen. Tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de EU in 2016 zijn raadconclusies aangenomen die zich richten op de integriteit bij topsportevenementen. Daarin wordt de sportsector uitgenodigd om transparante selectieprocedures te houden en eisen op het gebied van integriteit te stellen bij toewijzing zoals mensenrechten, waaronder kinderrechten, werknemersrechten en gendergelijkheid, het voorkomen van alle vormen van discriminatie en bedreigingen van de integriteit van de sport zoals doping, matchfixing en geweld. De verwachting is dat Nederland hierbij gesteund zal worden door een groot deel van de Europese lidstaten.

Het belang van het respecteren van mensenrechten bij de organisatie van grote sportevenementen is actueler dan ooit. Daarom wil Nederland tijdens de OJCS-Raad de Commissie uitnodigen om in kaart te brengen welke acties Internationale Sportorganisaties hebben ondernomen om ervoor te zorgen dat mensenrechten zwaar worden meegewogen bij de toewijzing van grote sportevenementen, met volledige inachtneming van de autonomie van de sportsector.

Ook zal Nederland de lidstaten van de Europese Unie en de Europese Commissie oproepen om internationale federaties en organisatoren van andere grote internationale sportevenementen, op te roepen om te waken voor mensenrechten voor, tijdens en na grote sportevenementen. En om samen met het organiserend comité actie te ondernemen en waar nodig te compenseren wanneer rechten worden geschonden. Nederland nodigt de Europese Commissie uit om namens de Europese Unie en haar lidstaten dit gesprek te voeren.

Naar boven