21 501-33 Raad voor Vervoer, Telecommunicatie en Energie

Nr. 551 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 juli 2015

Op 20 en 21 mei 2015 vond in Den Haag de Ministerial Conference on the International Energy Charter plaats, met aansluitend een high-level bijeenkomst met internationale energiebedrijven. Deze ministeriële conferentie heb ik georganiseerd in nauwe samenwerking met het Secretariaat van het Energy Charter en de ministers van Buitenlandse Zaken en voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. In mijn brief van 30 januari 2015 heb ik toegezegd uw Kamer te informeren over de resultaten.1 Met deze brief geef ik invulling aan deze toezegging.

Ik kijk terug op een succesvolle conferentie. Niet alleen is tijdens de conferentie het International Energy Charter (Internationaal Energiehandvest) met consensus aangenomen door de aanwezige 73 landen en de Europese Commissie,2 de verklaring is tevens ter plaatse reeds ondertekend door 62 landen, de Europese Commissie en ECOWAS.3 Daarmee zijn 18 landen en ECOWAS als nieuwe partij verwelkomd bij het Energy Charter. In de bijlage4 is een totaaloverzicht opgenomen. Met het aannemen van deze politieke verklaring is een proces van twee jaar multilaterale onderhandeling tot een goed eindresultaat gekomen. Van de landen die niet ter plekke individueel konden tekenen wordt verwacht dat zij na afronding van hun interne procedures eveneens tot ondertekening overgaan.

Met het aannemen van het International Energy Charter is een nieuwe stap gezet in de multilaterale energiesamenwerking. Het nieuwe Charter reflecteert het belang van energiezekerheid voor energie-consumerende, -producerende en -doorvoerende landen. De uitgangspunten van het Energy Charter uit ’91, zoals een efficiënte werking van energiemarkten, investeringsbescherming en vrije energiedoorvoer zijn behouden, terwijl hedendaagse uitdagingen als het belang van toegang tot energie en de noodzaak tot investeren in hernieuwbare energie zijn toegevoegd. Daarom stond tijdens deze conferentie het voor alle landen en bedrijven actuele thema «Investeren in Energie» centraal.

Met het International Energy Charter is het Energy Charter uit de eerdere Europese context gehaald en naar wereldwijd niveau getild. Een illustratie hiervan is de ondertekening door China en de intentie die de Chinese energieminister uitsprak om de relatie met het Energy Charter verder te verdiepen, de samenwerking met buitenlandse partners aan te gaan en het Energy Charter verdergaand te moderniseren. Daarnaast hebben Jordanië, Marokko en Servië ter plaatse aangegeven ook tot het Energy Charter Treaty (Energiehandvestverdrag, Lissabon, ’94) te zullen toetreden. Ook het Energy Charter Industry Advisory Panel, waarin energiebedrijven zijn vertegenwoordigd uit de huidige landenbasis van het Energy Charter, beschouwt het International Energy Charter als een belangrijke stap in de globalisering van het Energy Charter Treaty en heeft aangekondigd zich actief in te zetten om bedrijven uit nieuwe geïnteresseerde landen te betrekken.

De ministeriële conferentie en de high-level bijeenkomst met bedrijven is door 35 ministers en viceministers bijgewoond, alsmede door ongeveer 300 andere overheidsafgevaardigden en 75 vertegenwoordigers van internationale organisaties, het internationale energiebedrijfsleven en financiële instellingen. Een belangrijk nevendoel van de conferentie was het stimuleren van interactie tussen de aanwezigen uit de internationale energiewereld. In interactieve sessies tussen ministers en met CEO’s is het centrale thema «Investeren in Energie» verdiept en de rol van het Energy Charter en het Energy Charter Treaty besproken. In deze sessies kwamen het garanderen van toegang tot energie voor iedereen, het vergroenen van de energievoorziening, investeringsbescherming en -promotie, en energie-innovatie aan de orde. In een zogeheten «Chair’s summary» heb ik de resultaten van de conferentie gepubliceerd.5

Het aannemen van het International Energy Charter is de eerste mijlpaal in het moderniseringsproces van het Energy Charter. Deze zomer zal het Energy Charter Secretariaat in Brussel gezamenlijk met de ledenlanden de uitbreidingsstrategie van het Energy Charter evalueren. De inzet van Nederland zal er hierbij op gericht zijn om meer landen te bewegen ook tot het Energy Charter Treaty te treden. Landen die tot het verdrag toetreden geven invulling aan de gezamenlijk uitgesproken politieke intentie om de basisvoorwaarden voor het investeringsklimaat voor energie wereldwijd te verbeteren.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp


X Noot
1

Kamerstuk 21 501-33, nr. 521

X Noot
2

Namens de Europese Unie en Euratom

X Noot
3

Economic Community Of West African States (ECOWAS), een regionaal samenwerkingsverband van 15 West-Afrikaanse landen, opgericht in 1975, gericht op economische integratie

X Noot
4

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven