21 501-33 Raad voor Vervoer, Telecommunicatie en Energie

Nr. 501 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 september 2014

Bijgaand doe ik u de geannoteerde agenda toekomen van de informele Telecomraad die op 2 en 3 oktober a.s. zal plaatsvinden in Milaan.

Tijdens deze informele Telecomraad zal van gedachten worden gewisseld over internet governance, als vervolg op de informele lunchdiscussie tijdens de Telecomraad van 6 juni jongstleden.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

Geannoteerde agenda informele Telecomraad 2 en 3 oktober 2014

Deze informele Telecomraad is een follow-up van de informele lunch tijdens de Telecomraad van 6 juni jl., waar de lidstaten een gedachtewisseling hadden over internet governance. Er was toen unanieme steun voor het multistakeholder overlegmodel bij internet governance en steun voor de door de Verenigde Staten aangekondigde overdracht van haar toezicht op de besturing van het internet naar de internationale internetgemeenschap. Hierover heb ik uw Kamer geïnformeerd, Kamerstuk 21 501-33, nr. 492.

Het Italiaanse voorzitterschap voorziet een informele gedachtewisseling over drie hierna volgende onderwerpen. De Nederlandse inzet zal langs de volgende lijnen neergezet worden:

  • 1. De transitie van het toezicht van de Amerikaanse overheid op de besturing van het internet naar de internationale internetgemeenschap

    Nederland steunt het transitieproces en de actieve betrokkenheid van de EU (in casu de Europese Commissie) bij dat proces. Voor Nederland staat een behoedzame transitie van het toezicht voorop, zonder daarbij op enigerlei wijze de stabiliteit en continuïteit van het internet in gevaar te brengen. Daarnaast zal het toezicht onder het mandaat van de internationale internetgemeenschap moeten vallen, waarin ook overheden vertegenwoordigd zijn. Verder moet het toezicht, zoals dat nu door de Amerikaanse overheid wordt uitgeoefend, administratief van aard zijn en de facto zonder overheidsinmenging.

  • 2. De rol van de Commissie en de lidstaten in het mondiale internet governance debat

    Bestaande internationale en nationale afspraken over internetprincipes en de internetprincipes, zoals verwoord in de slotverklaring van de in april jl. in São Paulo gehouden mondiale multistakeholder internetconferentie, NETmundial, vormen de basis voor een open, vrij, veilig, stabiel en innovatief internet. Nederland zet zich samen met de andere lidstaten en de Europese Commissie in om eensgezind deze internetprincipes uit te dragen en te verdedigen in het mondiale debat over internet governance en hecht in dat verband aan het op Europees niveau regelen van internet-gerelateerde onderwerpen, zoals netneutraliteit en privacy.

  • 3. De toekomst van het mondiale Internet Governance Forum

    Het mandaat van het mondiale Internet Governance Forum, dat is voortgekomen uit de VN-top over de informatiemaatschappij in 2005, zal in 2015 verstrijken. De Algemene Vergadering van de VN zal in 2015 moeten besluiten over een verlenging van dat mandaat. Nederland is evenals de meeste andere lidstaten voorstander van een verlenging van het mandaat van het Internet Governance Forum voor een langere periode dan de gebruikelijke vijf jaar. Nederland steunt concrete initiatieven om ontwikkelingslanden meer te betrekken bij internet governance en verwelkomt het initiatief van de Europese Commissie voor een online databank met informatie over internet-gerelateerde ontwikkelingen en besluiten wereldwijd, waar vooral ontwikkelingslanden van kunnen profiteren.

Deze Nederlandse inzet is ook in lijn met de reactie van het kabinet op de Mededeling Internetbeleid en -Governance van de Europese Commissie (Kamerstuk 22112, nr. 1816). Uw Kamer zal over de resultaten van deze informele Telecomraad geïnformeerd worden.

Naar boven