21 501-33 Raad voor Vervoer, Telecommunicatie en Energie

Nr. 326 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 juni 2011

Hierbij bied ik u het verslag aan van de VTE-Raad (Telecom) van 27 mei jongstleden. In de bijlage treft u per onderwerp een nadere toelichting.

De Raad heeft het voorstel voor verlenging van het huidige mandaat van ENISA (het Europees Agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging) met 18 maanden goedgekeurd. De Raad nam nota van het voortgangsrapport over het voorstel voor versterking en modernisering van ENISA. Daarnaast nam de Raad nota van het voortgangsrapport van het voorzitterschap over het radiospectrum beleidsprogramma. De Raad wisselde voorts van gedachten over bescherming van kritische informatie-infrastructuur en nam hierover ook Raadsconclusies aan. Tot slot nam de Raad conclusies aan over de wereldradioconferentie 2012 (WRC-12) en het e-overheid actieplan 2011–2015.

Onder het punt «diversen» gaf de Commissie een toelichting op de recent uitgebrachte mededeling over netneutraliteit. Het voorzitterschap informeerde de Raad voorts over een ministeriële bijeenkomst over kritische informatie-infrastructuur van 14-15 april jl. Tot slot gaf het inkomende Poolse voorzitterschap een toelichting op haar plannen en het programma voor het komende half jaar.

De minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

M. J. M. Verhagen

VERSLAG VAN DE VTE-RAAD (TELECOM) 27 MEI 2011

Radiospectrum beleidsprogramma

Voortgangsrapport

De Commissie benadrukte het strategisch belang van radiospectrum voor het concurrentievermogen van de EU en nodigde de Raad uit om besprekingen met het Europees Parlement te starten, met als doel een akkoord voor het eind van het jaar. De Commissie benoemde met het oog op de verdere onderhandelingen vier onderwerpen die van specifiek belang zijn: deadlines voor het vrijmaken van het digitaal dividend, een meer ambitieuze benadering ten aanzien van de inventarisatie van spectrumgebruik op EU-niveau, betere coördinatie van EU-standpunten in internationale onderhandelingen en het respecteren van de mededingingsregels.

Alhoewel er geen debat was voorzien nam een aantal lidstaten het woord. Lidstaten spraken steun uit voor het voorstel en de inzet op een akkoord voor het eind van het jaar. Een aantal lidstaten wees op problemen met het vrijmaken van het digitaal dividend, ook na 2015, o.a. in verband met interferentie met buurlanden.

Ook het voorzitterschap benadrukte het belang van een akkoord over het radiospectrum beleidsprogramma. Op belangrijke punten bestaat op hoofdlijnen overeenstemming tussen lidstaten. Het voorzitterschap gaf aan de komende periode de besprekingen met het Europees Parlement op het hoogste niveau voort te zullen zetten zodat zoveel mogelijk voortgang kan worden geboekt tot aan het aankomend Pools voorzitterschap.

ENISA

Akkoord en voortgangsrapport

De Raad nam het voorstel voor verlenging van het huidige mandaat van ENISA (het Europees Agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging) met 18 maanden aan. Dit geeft voldoende tijd om de onderhandelingen over het voorstel voor versterking en modernisering van ENISA af te ronden. Het voorzitterschap gaf ten aanzien van dit laatste voorstel aan dat goede voortgang is geboekt en dat er grote mate van overeenstemming is over de taken en organisatiestructuur van ENISA. Belangrijk openstaande punt is de duur van het mandaat van ENISA.

De Commissie benadrukte dat ENISA een belangrijk instrument is in de zorg voor cyberveiligheid. Het is volgens de Commissie belangrijk dat ENISA voldoende flexibel is en efficiënte en effectieve ondersteuning kan bieden aan de lidstaten.

Lidstaten spraken steun uit voor verdere versterking en modernisering van ENISA en benadrukten net als de Commissie het belang van efficiency en flexibiliteit. Een aantal lidstaten, waaronder Nederland, pleitte voor een beperkt mandaat van vijf jaar of iets langer, bijvoorbeeld tot 2020, in overeenstemming met de Europa 2020 strategie. Een aantal andere lidstaten pleitte voor een onbeperkt mandaat. Nederland gaf aan kritisch te zullen kijken naar de voorstellen voor het toekomstig (extra) budget voor ENISA, die mede zullen voortvloeien uit de komende besprekingen over de nieuwe EU-meerjarenbegroting 2014–2020.

Mededeling bescherming kritische informatie-infrastructuur (CIIP)

Raadsconclusies en gedachtewisseling

De Raad wisselde van gedachten en nam Raadsconclusies aan over de bescherming van kritische informatie-infrastructuur.

Lidstaten benadrukten het belang van verdere actie en samenwerking op het terrein van cyberveiligheid. Cyberveiligheid is een wereldwijd issue. Geen enkele lidstaat kan de strijd tegen cyberaanvallen alleen aan. Lidstaten spraken breed steun uit voor de Raadsconclusies, waarin o.a. het belang wordt benadrukt van het creëren van een netwerk van nationale «Computer Emergency Response Teams» (CERT’s), een mede daarop te ontwikkelen systeem voor informatiedeling en alarmering in Europa, en het opzetten van nationale en Europese noodplannen en overeenkomstige oefeningen. Lidstaten gaven aan dat ENISA een belangrijke rol moet spelen in de ondersteuning van lidstaten op deze punten. Lidstaten onderstreepten voorts het belang van nauwe samenwerking met derde landen zoals de VS, ook binnen internationale organisaties als de NAVO, OESO en de VN. Tot slot wezen lidstaten op de rol, know-how en eigen verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven en het belang van publiek-private samenwerking in dit verband.

De Commissie benadrukte het belang van veilige netwerken. Het is cruciaal dat burgers en bedrijven vertrouwen hebben in het gebruik van internet en nieuwe technologieën. Actie op EU-niveau is urgent. De Commissie gaf aan de voortgang op een aantal cruciale punten nauwlettend te zullen volgen de komende periode, namelijk: het opzetten door alle lidstaten van nationale CERT’s; het creëren van een netwerk van nationale CERT’s; het ontwikkelen van nationale noodplannen en een Europees noodplan tegen 2012; en het organiseren van reguliere nationale en pan-Europese oefeningen, te beginnen met de oefening die gepland staat voor 2012.

ITU Wereldradioconferentie 2012 (WRC-12)

Raadsconclusies

Het voorzitterschap gaf een korte toelichting op de conclusies, waarin de Raad brede steun uitspreekt voor het realiseren van gemeenschappelijke beleidsdoelstellingen van de EU op het terrein van o.a. digitaal dividend, draadloze apparatuur, Galileo en communicatiesatellieten. De Commissie waarderde de steun van de Raad voor de gemeenschappelijke beleidsdoelstellingen maar gaf tegelijkertijd aan dat zij op twee onderwerpen vergaande EU-coördinatie had gewenst door middel van een gemeenschappelijke positie van de EU, namelijk op het punt van het digitaal dividend en draadloze apparatuur. Op deze punten heeft de EU volgens de Commissie een exclusieve bevoegdheid. De Commissie gaf aan te bezien welke andere stappen kunnen worden genomen om te zorgen voor optimale EU-coördinatie op de conferentie. De conclusies werden zonder verdere discussie aangenomen.

Europese e-overheid actieplan 2011–2015

Raadsconclusies

Het voorzitterschap wees op het belang van E-overheidsdiensten als een kosteneffectieve manier om overheidsdiensten aan te bieden. De diensten dienen open, transparant en flexibel te zijn. De Commissie wees op de voordelen van e-overheid voor burgers en gebruikers en de bijdrage die het kan leveren aan een sociale en economisch houdbare publieke sector. De Commissie benadrukte voorts het belang van een sterke inzet van lidstaten om e-overheidsdiensten verder te ontwikkelen en te promoten. De conclusies werden zonder verdere discussie aangenomen.

Diversen

Ministeriële bijeenkomst over kritische informatie-infrastructuur van 14-15 april jl.

Het voorzitterschap gaf een korte toelichting op de ministeriële bijeenkomst over kritische informatie-infrastructuur van 14-15 april in Balatonfüred. De conferentie had als doel een dialoog onder ministers te stimuleren over bescherming van informatie-infrastructuur. Samenwerking en gezamenlijke actie op EU- en internationaal niveau op dit terrein is cruciaal om nieuwe vormen van cybercrime aan te pakken en mechanismen te ontwikkelen voor preventie en opsporing.

Mededeling van de Commissie over netneutraliteit

De Commissie sprak haar steun uit voor open en neutraal internet. De implementatie van het nieuwe regelgevend kader voor telecom is hiervoor allereerst van belang. Deze regelgeving bevat een transparantieverplichting die internetaanbieders verplicht om helder te zijn over verkeersmanagement, waaronder het blokkeren van internetdiensten. De Commissie wees er op dat niet alle lidstaten de deadline voor implementatie van 25 mei hebben gehaald. De Commissie gaf aan eind dit jaar de resultaten te verwachten van een onderzoek door BEREC (het Europese samenwerkingsverband van nationale telecom-toezichthouders) naar eventuele ongewenste schendingen van netneutraliteit. Op basis daarvan zal de Commissie bezien of extra maatregelen nodig zijn.

Werkprogramma van het aankomende Poolse voorzitterschap

Het inkomende Poolse voorzitterschap benoemde de volgende prioriteiten: evaluatie implementatie Europese Digitale Agenda, roaming, radiospectrum, universele dienst en netneutraliteit.

Naar boven