21 501-33 Raad voor Vervoer, Telecommunicatie en Energie

Nr. 275 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 april 2010

Hierbij wordt u toegezonden het verslag van de informele VTE-Raad over telecom die op 18–20 april bijeenkwam in Granada. Nederland werd vertegenwoordigd door de Nederlandse ambassade te Madrid, nu door het sluiten van het Europese luchtruim kon de Nederlandse delegatie Granada niet bereiken.

De Raad stond geheel in het teken van de digitale toekomst van Europa. In afwachting van de nieuwe strategie voor telecom- en ICT-beleid nam de Raad de «Verklaring van Granada» aan om politieke richting te geven aan de nieuwe strategie.

De minister van Economische Zaken,

M. J. A. van der Hoeven

BIJLAGE VERSLAG INFORMELE VTE-RAAD OVER TELECOMMUNICATIE

Digitale Agenda

De Raad sprak over de positie die Europa wereldwijd inneemt ten aanzien van gebruik van ICT en over de knelpunten en kansen die prioriteit verdienen in de Digitale Agenda, de nieuwe strategie voor telecom- en ICT-beleid voor de EU.

De Europese Commissie heeft de publicatie van deze strategie inmiddels uitgesteld tot 18 mei a.s.

De Spaanse voorzitter gaf een aftrap voor discussie door de uitdagingen te schetsen waar de EU de komende jaren voor staat. Onderzoek wijst uit dat 40% tot 50% van de productiviteitsverhoging toe te schrijven is aan verbetering van ICT-systemen, -toegankelijkheid en -gebruik. Dat aandeel is nog steeds stijgend. Elke vorm van zelfgenoegzaamheid van de lidstaten ten aanzien van bijvoorbeeld breedbanduitrol zou de lidstaten duur komen te staan. De EU als geheel ondervindt op ICT-terrein een toenemend comparatief nadeel ten opzichte van met name Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten. Om die achterstand in te lopen, moet de EU zichzelf ambitieuze, maar vooral realistische doelen stellen. De Verklaring van Granada werkt de Europese ambities verder uit en bevat aanbevelingen op een achttal thema’s: infrastructuur, veiligheid en vertrouwen, de rechten van digitale gebruikers, een digitale interne markt, digitale publieke diensten, het concurrentievermogen van de Europese ICT-sector, de internationale dimensie van de Digitale Agenda en tenslotte het meetbaar maken van de voortgang van te voeren beleid.

De heer Aneesh Chopra, Chief Technology Officer van de Amerikaanse regering gaf een overzicht van de initiatieven die in de VS worden ontplooid om het potentieel van ICT voor verbetering van productiviteit en kwaliteit van leven aan te spreken en te vergroten. Onder president Obama kozen Amerikaanse overheidsinstellingen voor een aanpak van «focused collabration», hetgeen inhoudt dat burgers en bedrijven naar eigen inzicht en behoefte aandragen welk beleid op welk terrein nodig en gewenst is. De omvang van de respons of inbreng op een bepaald initiatief weerspiegelt de kans op bruikbaarheid en succes. Deze aanpak deed volgens Chopra recht aan de aard van ICT: een ieder kan waardevolle bijdragen leveren aan ICT-ontwikkeling via alle mogelijke kanalen en op alle niveaus en terreinen. Met name op het terrein van de gezondheidszorg bleek deze aanpak succesvol.

Ook Eurocommissaris Kroes schetste indringend de opgaven waarvoor de EU zich nu gesteld zag: achterblijvende investeringen in snelle netwerken, een gefragmenteerde digitale interne markt, het gebrek aan kennis en vaardigheden onder gebruikers, een gebrek aan interoperabiliteit en een ongecoördineerde aanpak tussen de lidstaten met inconsistentie in regelgeving als gevolg. Kroes complimenteerde het voorzitterschap met de Verklaring van Granada. Nu de richting voor toekomstig beleid is bepaald, is het tijd voor actie. De Commissaris verklaarde zich strijdvaardig om de nieuwe doelstellingen, die nauw aansluiten bij de strategie die de Europese Commissie binnenkort zal uitbrengen, om te zetten in resultaten en dat vooral ook snel te doen.

Nederland heeft de Verklaring van Granada ondersteund. Ten aanzien van een aantal thema’s heeft Nederland het belang benadrukt of nadere accenten gelegd. Zo heeft Nederland de Commissie nogmaals opgeroepen actief werk te maken van de modernisering van het auteursrecht, om zo de vorming van een digitale interne markt mogelijk te maken. De afweging van het belang van vrije toegang en uitwisseling van informatie enerzijds en het belang van voldoende prikkels voor makers anderzijds, moet in het licht van de digitale ontwikkelingen opnieuw worden gemaakt. Nederland steunt Commissaris Kroes in haar stelling dat grote welvaartwinst te behalen is door de interne markt ook digitaal tot stand te brengen.

Nederland heeft tevens de betekenis van infrastructuur als fundament van alle digitale ontwikkeling voor het voetlicht gebracht. De ontwikkeling van snelle breedbandnetwerken, zowel van vaste als van mobiele netwerken, is een absolute basisvoorwaarde voor ICT-ontwikkeling en -gebruik en daarmee ook voor economische groei.

Nederland heeft verder gewezen op de aanzienlijke rol die ICT kan spelen bij het behalen van de Europese doelstellingen ten aanzien van energiebesparing en CO2-reductie. De EU is goed gepositioneerd om innovatie in groene ICT-toepassingen tot stand te brengen en wereldwijd te concurreren met duurzame productie en dienstverlening. Dit kan via ondersteuning van overheidswege, bijvoorbeeld door het versterken van R&D gericht op vergroening of door als launching customer op te treden.

Tenslotte heeft Nederland tijdens de Raad een uitnodiging verstrekt aan de aanwezige ministers om het World Congress on ICT van 25–27 mei a.s. bij te wonen in Amsterdam. De Verklaring van Granada zal als Europese inbreng fungeren bij de discussie over ICT wereldwijd.

Naar boven