21 501-32 Landbouw- en Visserijraad

Nr. 819 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 december 2014

Hierbij informeer ik u, in navolging van mijn brief aan uw Kamer van 19 december 2014 (Kamerstuk 21 501-32, nr. 818), dat door de voortdurende dreiging van marktverstoringen als gevolg van het importverbod van de Russische Federatie de buitengewone maatregelen ter ondersteuning van producenten van bepaalde groenten en fruit door de Europese Commissie zijn verlengd tot en met 30 juni 2015. De Europese Commissie heeft hiertoe op zaterdag 20 december 2014 een gedelegeerde verordening1 gepubliceerd, waarmee de reeds geldende Verordening (EU) nr. 1031/2014 wordt verlengd. Net zoals in de vorige versie van de Verordening is het percentage EU-steun voor leden van producentenorganisaties (PO’s, 75%) hoger dan voor niet-leden (50%).

De Europese Commissie (EC) heeft er wederom voor gekozen om maximale producthoeveelheden (enveloppes) per lidstaat toe te kennen voor de periode van 1 januari 2015 tot en met 30 juni 2015. De Europese Commissie baseert zich voor de omvang van de nationale enveloppes ook dit keer op de directe exportcijfers van de betrokken producten naar Rusland (in dezelfde periode) over de laatste drie jaar. Aan Nederland zijn in de Verordening de volgende enveloppes toegekend:

  • 9.700 ton voor appelen en peren, en

  • 24.650 ton voor tomaten, wortelen, paprika’s, komkommers en augurken.

Na overleg met de sector is afgesproken dat de vastgestelde maximumproducthoeveelheid voor de enveloppe «tomaten, wortelen, paprika’s, komkommers en augurken» onderverdeeld wordt in twee subgroepen:

  • glasgroenten (tomaten, paprika’s, komkommers en augurken), en

  • wortelen (bewaargroente).

De reden daarvoor is de volgende. In het eerste kwartaal van 2015 is er nog geen aanbod van glasgroenten. Voor wortelen wordt in het eerste kwartaal wel aanbod verwacht, omdat dit groenten zijn die na oogst lang bewaard kunnen worden. Zonder nadere onderverdeling binnen de groenten bestaat het risico dat de aan Nederland toegekende maximumproducthoeveelheid in het eerste kwartaal al volledig benut wordt. In dat geval kan voor glasgroenten geen gebruik worden gemaakt van de verlenging van de buitengewone maatregelen. Hierom wordt aan beide groepen een afzonderlijke maximumproducthoeveelheid toegekend, van elk 12.325 ton. De onderverdeling van de toegekende maximumproducthoeveelheid is gebaseerd op de exportgegevens van de betreffende Nederlandse producten naar de Russische Federatie in de betrokken periode (bron: Eurostat). Om onderuitputting binnen de maximumproducthoeveelheid voor glasgroenten en bewaargroenten te voorkomen kan later een andere onderverdeling worden gemaakt, als dit noodzakelijk is. Het totaal van 24.650 ton mag echter niet overschreden worden.

Alhoewel Nederland sterk heeft aangedrongen op het toevoegen van steun voor aubergines en kolen in deze Verordening, kan er vanaf 1 januari 2015 geen steun worden verkregen voor andere dan in de tweede alinea genoemde producten. Daarom heb ik besloten de openstelling van de interventieregeling onder de reguliere GMO-regeling te verlengen voor zolang de Europese buitengewone maatregelen duren. Hierdoor kunnen leden van producentenorganisaties (PO’s), naast de producten op de lijst bij de Verordening, ook steun krijgen voor kolen, champignons en pruimen (op basis van 50% EU-steun, 50% steun vanuit PO).

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma


X Noot
1

Gedelegeerde verordening (EU) nr. 1371/2014 van de Commissie van 19 december 2014 tot wijziging van Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 1031/2014 tot vaststelling van verdere tijdelijke buitengewone maatregelen ter ondersteuning van producenten van bepaalde groenten en fruit (Pb L 366).)

Naar boven