21 501-32 Landbouw- en Visserijraad

Nr. 778 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 april 2014

Met deze brief informeer ik u over de onderwerpen op de agenda van informele Landbouwraad die op 6 mei in Athene gehouden wordt.

In de Raad zal gesproken worden over het thema «transformeren van de Europese landbouwdiversiteit in kracht». Het Griekse voorzitterschap vindt dat de grote mate van landbouwdiversiteit het hart van het EU-beleid moet vormen. In deze context wil het voorzitterschap de voordelen van de grote landbouwdiversiteit in de EU onderstrepen en zoeken naar manieren om dit om te zetten in kracht. Dit zou op een systematische en integrale wijze op alle niveaus moeten worden gebruikt om actie op EU-niveau te ondernemen. De voorzitter wil tijdens de informele Landbouwraad graag de mening van zijn collega’s over dit thema horen.

Ik ben van oordeel dat de grote diversiteit van de Europese landbouw inderdaad een kracht is. Er wordt in de EU een breed scala aan voedselproducten geproduceerd, variërend van subtropisch fruit tot grootschalige graanproductie en van eersteklas zuivelproducten tot Parmezaanse hammen met een keurmerk. Het brede voedselaanbod van goede kwaliteit is in mijn ogen het resultaat van de zeer grote diversiteit van de Europese landbouw en die moeten we koesteren. Tegelijkertijd loopt de landbouwstructuur in de verschillende EU-landen sterk uiteen: van grote landbouwbedrijven met graan als hoofdproduct tot kleinschalige bedrijven met slechts enkele dieren en gewassen. Verder is de structuur van landbouwbedrijven niet statisch, maar dynamisch en aan voortdurende verandering onderhevig.

Ik vind dat onze landbouwdiversiteit een rijkdom is maar dat dit niet mag leiden tot een pleidooi om de bestaande structuur met Europees beleid koste wat het kost in stand te houden. De vraag naar voedsel verandert voortdurend met wisselende consumentenvoorkeuren. Dit zal uiteindelijk bepalen hoe de Europese landbouw er ook in een maatschappelijke context in de toekomst uitziet.

De Europese Unie moet binnen de bestaande grote diversiteit van de Europese landbouw er vooral ook voor zorgen dat de kwaliteit, de veiligheid en de duurzaamheid van de landbouwproductie geborgd is en dat producenten adequaat kunnen inspelen op veranderende marktomstandigheden.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

Naar boven