21 501-32 Landbouw- en Visserijraad

Nr. 640 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 september 2012

Verslag van de Informele Landbouwraad 9-11 september in Cyprus

Van 9 tot en met 11 september vond in Cyprus de Informele Landbouwraad plaats. Tijdens deze Raad is gesproken over maatregelen om waterschaarste en landbouwdegradatie, als gevolg van klimaatverandering, tegen te gaan en het potentieel voor voedselproductie te behouden. De focus van de discussie lag op water- en land- en bodemgebruik alsmede de mogelijkheden die er binnen het (nieuwe) GLB zijn om maatregelen te nemen.

Commissaris Ciolos gaf in zijn toelichting aan dat waterschaarste en landdegradatie belangrijke onderwerpen zijn, met name in het licht van het behouden van voedselproductie in alle regio’s van de EU, maar ook vanuit sociaal en ecologisch oogpunt. Commissaris Ciolos gaf verder aan dat de wetgevingsvoorstellen van het nieuwe GLB een combinatie van maatregelen biedt die een heel eind gaat om waterschaarste en landverlating tegen te gaan en de duurzame productie van voedsel stimuleert, ook op de middellange en lange termijn. Commissaris Ciolos wees daarbij specifiek op vergroening, investeringen ten behoeve van innovatie en duurzaamheid, cross compliance en agro-milieumaatregelen.

Nederland heeft aangegeven dat de problematiek van waterschaarste, landdegradatie en het op peil houden van voedselproductie mondiale uitdagingen zijn. Nederland heeft in deze context gewezen op de mondiale conferentie inzake Climate Smart Agriculture die begin september plaatsvond in Vietnam. Climate Smart Agriculture biedt mogelijkheden om op het vlak van risico-management, innovatie en kennis grote slagen te maken in duurzame landbouw en duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Verder heeft Nederland aangegeven de Commissie te steunen in haar voorstellen inzake vergroening. Een duidelijke focus en doelmatigheid in de betalingen blijft daarbij van groot belang. Het nieuwe GLB moet het concurrentievermogen, duurzaamheid en innovatie in de landbouwsector ondersteunen en versterken. Ten slotte dient het GLB ook jonge boeren en agrarische ondernemers te steunen, zo heeft Nederland betoogd.

In de tafelronde hebben alle lidstaten aangegeven dat de problematiek rond waterschaarste en -beheer, bodemdegradatie en landverlating belangrijk is, vanuit economisch, sociaal en ecologisch opzicht. De lidstaten hebben diverse en uiteenlopende maatregelen genoemd om de problematiek tegen te gaan. Diverse lidstaten noemden investeringssteunregelingen ten behoeve van irrigatie en efficiënt watergebruik binnen het plattelandsbeleid als belangrijke maatregel. Verder noemden de lidstaten kennis en onderwijs van boeren, onderzoek en innovatie, biotechnologie, duurzame omgang met natuurlijke hulpbronnen en waterbesparingsmaatregelen in de gehele keten.

De staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, H. Bleker

Naar boven