21 501-32 Landbouw- en Visserijraad

Nr. 388 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 april 2010

In deze brief informeer ik u over de onderwerpen die op de agenda staan van de Landbouw- en Visserijraad op 19 april 2010 (Luxemburg) en de Informele Visserijraad op 4 en 5 mei 2010 (Vigo), alsmede over mijn inzet tijdens deze bijeenkomsten.

Beide agenda’s staan volledig in het teken van de hervorming van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB). De discussie hierover bevindt zich nog in een verkennende fase. Per 2013 zal een nieuw GVB van kracht worden.

Tijdens de reguliere Raad van 19 april zal de Europese Commissie de resultaten presenteren van haar brede consultatie over de hervorming, waarna een gedachtewisseling met de Raad volgt. Dit is vooralsnog het enige agendapunt.

Aansluitend aan de Raadsvergadering zal een informele lunch plaatsvinden, met als gespreksonderwerp de hervorming van de gemeenschappelijke marktordening voor visserij- en aquacultuurproducten. Deze hervorming is onderdeel van de brede hervorming van het GVB.

Tijdens de informele Visserijraad op 4 en 5 mei zal er opnieuw ruimte zijn om met de andere lidstaten van gedachten te wisselen over een nieuw GVB. Dat zal gebeuren op basis van een aantal vragen die het Spaanse Voorzitterschap heeft geformuleerd ten aanzien van een aantal belangrijke onderwerpen binnen de hervorming.

LANDBOUW- EN VISSERIJRAAD 19 APRIL 2010

Syntheseverslag van de consultaties door de Commissie over de hervorming van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid

(Presentatie door de Commissie, gedachtewisseling)

In 2009 bracht de Commissie haar Groenboek Hervorming van het GVB uit. De Commissie zal tijdens de Landbouw- en Visserijraad van april 2010 aan de Raad een syntheseverslag presenteren van alle reacties die zij in het kader van haar consultatieproces naar aanleiding van het Groenboek heeft ontvangen. Nederland heeft zijn visie op de hervorming van het GVB in december jl. toegestuurd aan de Commissie, na overleg met uw Kamer (Algemeen Overleg d.d. 17 december jl.).

De hoofdlijnen van de Nederlandse visie zijn:

  • 1. Het beleid moet primair gericht zijn op duurzaam gebruik en instandhouding van natuurlijke hulpbronnen en ecosystemen in zee. Dat geldt in zowel in de wateren van de EU, als de wateren daarbuiten;

  • 2. Er dient perspectief te zijn voor een maatschappelijk geaccepteerde en duurzaam opererende visserijsector die voorziet in een belangrijke vraag naar voedsel;

  • 3. Het beleid moet eenvoudig, doeltreffend, uitvoerbaar en handhaafbaar zijn.

Mijn speerpunten voor het nieuwe visserijbeleid zijn dus een duurzaam gebruik van het ecologische kapitaal, een grotere rol voor markt en ondernemerschap en een andere manier van besluitvorming en uitvoering.

Na de presentatie van de Commissie zal er voor de lidstaten ruimte zijn om te reageren en hun visies op het toekomstig gemeenschappelijk visserijbeleid uiteen te zetten. Vanzelfsprekend zal mijn inbreng gebaseerd zijn op de Nederlandse visie op de hervorming van het GVB.

De discussie tijdens deze Landbouw- en Visserijraad maakt deel uit van de verkennende fase van de hervorming. Tijdens de Landbouw- en Visserijraad van juni zal de Commissie mogelijke oplossingsrichtingen presenteren.

Lunchbijeenkomst: hervorming van de gemeenschappelijke marktordening voor visserij- en aquacultuurproducten

Na de Raadsvergadering zal het Spaanse Voorzitterschap een informele lunch organiseren over één van de onderdelen van het (nieuwe) GVB: de gemeenschappelijke marktordening. Op dit moment is niet bekend wat de precieze insteek van de discussie zal zijn, maar ook hiervoor geldt dat mijn inbreng gebaseerd zal zijn op de Nederlandse visie op de hervorming van het GVB.

Informele Visserijraad 4 en 5 mei 2010

Het Spaanse Voorzitterschap zal op de eerste dag terugkijken op de ambtelijke conferentie die op 2 en 3 mei gehouden wordt over de hervorming van het GVB. Tijdens die conferentie wordt gesproken over de manier van besluitvorming ten aanzien van het GVB, over bestandsbeheer en over kleinschalige (kust)visserij.

Op de tweede dag krijgen de lidstaten de mogelijkheid om suggesties voor aanvullende prioriteiten binnen de hervorming op te brengen, die op de eerste dag niet zijn behandeld.

Ook tijdens de informele Visserijraad zal mijn inbreng stoelen op de in overleg met uw Kamer vastgestelde Nederlandse visie op de hervorming van het GVB.

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg

Naar boven