21 501-32 Landbouw- en Visserijraad

Nr. 1644 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 mei 2024

Op 27 mei a.s. vindt de volgende Landbouw- en Visserijraad (hierna: Raad) plaats in Brussel. Met deze brief informeer ik de Kamer over de agenda en de Nederlandse inbreng.

I. Agenda Landbouw- en Visserijraad

Opvolging snelle en structurele antwoorden op de crisissituatie in de landbouwsector

De Europese Commissie (hierna: Commissie) zal de Raad informeren over de reeds genomen maatregelen en mogelijke nieuwe maatregelen om de huidige situatie in de landbouw het hoofd te bieden. Vervolgens zal de Raad in gesprek gaan over hoe de Europese Unie (EU) de reactie op toekomstige crisis in de landbouw verder kan verfijnen en verbeteren.

Het Europees Parlement heeft de wetgevende voorstellen voor het verminderen van de administratieve lasten en regeldruk voor boeren op 25 april jl. aangenomen. De voorstellen zijn voorts als hamerstuk, tijdens de Onderwijs, Jeugd, Cultuur en Sport Raad van 13 mei jl. aangenomen. Ik informeer u binnenkort over de implementatie van de voorstellen in Nederland. Ik zal mij in de Raad blijven inzetten op het versterken van de positie van de boer in de keten en het verminderen van administratieve lasten. Daarvoor ben ik ook in gesprek met de Commissie. Centraal daarbij staat het creëren van een gelijk speelveld, geharmoniseerde duurzaamheidsstandaarden en transparantie over de prestatie en productiemethoden van alle partijen in de keten, zowel in de EU als in derde landen.

Voor wat betreft het crisisbeheer in de EU, vind ik in het algemeen dat terughoudend omgegaan moet worden met de crisissteunmaatregelen en inzet van de landbouwcrisisreserve. Ingezet moet worden op de ontwikkeling van een duurzame, weerbare en klimaatbestendige landbouw, die voorbereid is op marktveranderingen en waarbij open handelsrelaties en de vermindering van strategische afhankelijkheden van belang zijn. Inzet van het EU-crisismechanisme zou alleen overwogen moeten worden bij ernstige crises in sectoren of regio’s van de EU die niet onder «normale» weer- en marktrisico’s vallen en waarbij de inzet van de crisisreserve een toegevoegde waarde kan hebben.

Gedachtewisseling over de ontwikkelingen op de landbouwmarkten

Het Belgisch voorzitterschap zal net als tijdens de afgelopen Landbouwraden een gedachtewisseling organiseren over de ontwikkelingen op de landbouwmarkten vooral naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. De Commissie heeft begin deze maand daartoe de halfjaarlijkse vooruitzichten op de landbouwmarkten gepresenteerd (short term outlook). De Commissie geeft daarbij aan dat de onzekerheden op de markten groot blijven, vooral vanwege de geopolitieke ontwikkelingen. De Commissie constateert voorts dat de prijzen van inputfactoren als energie, kunstmest en veevoer in de landbouw de afgelopen periode zijn gedaald, maar dat arbeids- en rentekosten kunnen stijgen. De Commissie zal tijdens de Raad naar verwachting ook ingaan op de laatste ontwikkelingen ten aanzien van de invoer van landbouwproducten uit Oekraïne en het bereikte akkoord tussen de Raad en het Europees Parlement over de verlenging van de autonome handelsmaatregelen voor Oekraïne na 5 juni a.s., waarbij ook rekening is gehouden met de zorgen van lidstaten over de toegenomen invoer van Oekraïense landbouwproducten in de EU.

Nederland zal tijdens de Raad de Commissie bedanken voor de analyse die ze heeft gemaakt over de landbouwmarkten. De conclusie dat de markten zich voor een groot deel hebben gestabiliseerd, maar dat de onzekerheden groot blijven, onderschrijf ik. Voor wat betreft Oekraïne zal Nederland het belang van economische steun aan het land, inclusief de verlenging van de autonome handelsmaatregelen, blijven onderstrepen.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema

Naar boven