21 501-32 Landbouw- en Visserijraad

Nr. 1561 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 juli 2023

Op 17 en 18 juli 2023 vindt de informele Visserijraad (hierna: de informele Raad) plaats in Vigo, Spanje. Middels deze brief informeer ik de Kamer over deze informele Raad.

Informele Visserijraad

Het thema van de informele Visserijraad is «Investments for the sustainability of the Fishing Sector: moving towards decarbonization.» Op het programma staan twee werksessies en twee werkbezoeken. Op moment van schrijven van deze geannoteerde agenda heeft het voorzitterschap nog geen achtergronddocument gedeeld. Het is dan ook nog niet bekend wat het voorzitterschap precies wil bespreken tijdens de informele Raad.

Naar verwachting zal de discussie gaan over de energietransitie in de visserij- en aquacultuursector. De Europese Commissie heeft haar ambities op dit vlak gedeeld in de mededeling over de energietransitie van de visserij. Over deze mededeling en de inzet van het kabinet hierop bent u geïnformeerd door middel van een BNC-fiche op 6 april 2023 (Kamerstuk 22 112, nr. 3651). Ik zal tijdens de discussie aangeven de ambities van de energietransitie te ondersteunen en het belang benadrukken van voldoende steunmogelijkheden om deze ambities vorm te geven, ook voor vaartuigen groter dan 24 meter. Eveneens zal ik de positieve impact van pulsvisserij op energiebesparing in de boomkorvisserij onder de aandacht brengen.

Informele ministeriële bijeenkomst relatie Noorwegen

Het Spaanse voorzitterschap heeft aangekondigd tijdens de informele Visserijraad een informele ministeriële bijeenkomst te organiseren over de relatie van de EU met Noorwegen. Op dit moment is de agenda voor deze bijeenkomst nog niet bekend.

Voor Nederland is van belang dat de voor- en nadelen bij de vangstmogelijkheden in evenwicht met elkaar zijn, zowel met Noorwegen als tussen de lidstaten onderling. Op dit moment ervaart Nederland onvoldoende evenwicht.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema

Naar boven