21 501-32 Landbouw- en Visserijraad

Nr. 1458 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 31 augustus 2022

Van 14 tot en met 16 september vindt de informele Landbouw- en Visserijraad plaats in Praag. Middels deze brief informeer ik de Kamer over deze informele Raad. Tevens maak ik van de gelegenheid gebruik om de Kamer te informeren over de ecoregelingen.

I. Verwachte agenda informele Landbouw- en Visserijraad

Op het moment van schrijven is er nog geen officiële agenda of discussiestuk gedeeld. Wel is door het voorzitterschap gecommuniceerd dat het thema van de informele Landbouw- en Visserij Raad zal zijn:

Verzekeren van voedselzekerheid – de rol van EU landbouw en voedselindustrie in duurzame mondiale voedselproductie

Aangezien er nog geen achtergronddocument met de discussievragen gedeeld is, is het niet mogelijk om nu al aan te geven wat de precieze inbreng van Nederland zal zijn. Ik beperk mij dan ook tot een algemeen standpunt.

De wereldwijde voedselzekerheid staat hoog op de agenda van het kabinet, ondanks dat deze maar beperkt afhankelijk is van de Europese en Nederlandse bijdrage.De inzet is gericht op verspreiding van innovatieve technieken, klimaatadaptatie en terugdringing van voedselverliezen en -verspilling. Het kabinet is trots op onze Nederlandse, innovatieve land- en tuinbouw en visserij en heeft als doel om de Nederlandse kennis en kunde in te blijven zetten om de productie en productiviteit te verhogen in andere landen. Door het verhogen van de lokale productie zijn landen in staat beter in hun eigen voedselbehoefte te kunnen voorzien en wordt de weerbaarheid van lokale voedselsystemen tegen verschillende crises vergroot. Tegelijkertijd is het kabinet van mening dat de Green Deal onverwijld moet worden ingevoerd zodat we ook in de toekomst voldoende voedsel kunnen produceren.

II. Ecoregeling

Ik streef naar een ambitieuze, maar ook haalbare ecoregeling die bijdraagt aan de verduurzaming van de landbouw. Naar aanleiding van de tweede praktijkproef en gesprekken met de sector, natuurorganisaties en wetenschappers, heb ik in de ecoregeling de puntentoekenning en vergoeding van eco-activiteiten geactualiseerd en geoptimaliseerd, zoals aangekondigd in mijn brief van 17 juni jl. (Kamerstuk 28 625, nr. 339). Bijgevoegd is een doorrekening van de bedrijfsplannen uit de tweede praktijktoets met het nieuwe scenario. Deze doorrekening laat zien dat de aanpassingen er inderdaad voor zorgen dat meer boeren mee kunnen doen.

In Nederland is het stimuleren/ondersteunen van biodiversiteit een grote uitdaging. Dat is ook terug te zien in de resultaten van de praktijktoetsen en deze doorrekening. Deelnamebereidheid aan de ecoregeling zou verhoogd kunnen worden als er voor specifieke activiteiten meer punten voor biodiversiteit worden toegekend. Het toekennen van de punten in de ecoregeling is gebaseerd op expert judgment. Aanpassen van puntentoekenning moet uiteraard goed onderbouwd zijn, zodat de activiteiten die we steunen ook leiden tot verduurzaming. In het rapport van de Wageningen University & Research (WUR), dat de onderbouwing is voor de puntentoekenning, wordt ruimte gelaten om voor de activiteit «langjarig grasland» eventueel een punt voor biodiversiteit toe te kennen. Uit de tweede praktijktoets en gesprekken met sector en natuurorganisaties kwam ook al dit signaal. Ik besluit daarom om een punt voor biodiversiteit toe te kennen aan de activiteit «langjarig grasland». Daarmee wordt deelname aan de eco-regeling voor nog meer boeren bereikbaar.

Verder voeg ik de eco-activiteit «vezelgewas» per 2023 toe aan de ecoregeling. Hiermee geef ik invulling aan de motie van het lid Bisschop over de waardering van vlas- en hennepteelt in de ecoregeling (Kamerstuk 21 501-32, nr. 1449). Ook pas ik de regio-indeling aan: Veenkoloniën en Oldambt worden gesplitst. Oldambt wordt bij «Bouwhoek en Hogeland» gevoegd en hoort bij regiogroep 2. Veenkoloniën wordt een aparte regio en hoort bij regiogroep 1. Op basis van dominant bouwplan is dit een logischere indeling.

De komende jaren blijf ik de ecoregeling ontwikkelen en verbeteren.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, H. Staghouwer

Naar boven