21 501-32 Landbouw- en Visserijraad

Nr. 1323 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 25 juni 2021

Met deze brief informeer ik u over de wijze waarop ik de motie van de leden Boswijk en Bisschop (Kamerstuk 21 501-32, nr. 1314) en de gevraagde toets op de praktische uitvoerbaarheid van de wijziging op de controleverordening zal uitvoeren:

Zoals u weet lopen de besprekingen over de wijziging op de controle verordening visserij al sinds 2018. Nederland intervenieert in deze besprekingen conform het Kabinetsstandpunt, dat middels het BNC-fiche met uw Kamer is gedeeld (Kamerstuk 22 112, nr. 2679). Ook tussentijds is uw Kamer regelmatig geïnformeerd over de voortgang van de besprekingen, in het bijzonder aangaande cameratoezicht. De uitkomst van de besprekingen is een compromis, waarin mijns inziens voor Nederland het maximale is bereikt. Voor verschillende bepalingen, zoals over het cameratoezicht en het motorvermogen, is voorzien dat deze nog nader moeten worden uitgewerkt in uitvoeringsbepalingen.

Conform het eerder vastgestelde Nederlands standpunt draag ik in Brussel uit dat ik geen tegenstander ben van cameratoezicht, maar van mening ben dat de invoering hiervan uitgetest en doordacht moet gebeuren bijvoorbeeld door middel van de uitvoering van een pilotproject. Daarbij moet gekeken worden naar diverse zaken zoals privacy, maar ook of de NVWA dit instrument inderdaad effectief kan gebruiken in haar taak als toezichthouder. Hierbij speelt bijvoorbeeld Europese standaardisering en ook houdbaarheid van de gegevens voor de rechter een rol. Kortom, ik ben met de heer Boswijk van mening dat er inderdaad een toets op de praktische uitvoerbaarheid van de Controleverordening zal moeten komen. Ik zal daarom in de Raad instemmen met de Algemene Oriëntatie van de Raad aanstaande maandag, maar dit punt van praktische uitvoerbaarheid daarbij nog eens expliciet onder de aandacht brengen van de Europese Commissie.

Wanneer de Raad maandag 28 juni 2021 tot een akkoord komt over de algemene oriëntatie voor de wijziging op de controle verordening visserij, zullen na de zomer de trilogen starten tussen Europese Commissie en Europees parlement. Het is moeilijk te voorspellen hoe lang de trilogen zullen duren, maar naar verwachting zal op zijn vroegst in december 2021 een akkoord bereikt worden.

Ik wil de tijd tot definitieve besluitvorming gebruiken om met de NVWA en in samenwerking met de visserijsector de praktische uitvoerbaarheid van cameratoezicht bijvoorbeeld via een pilot nader te toetsen.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Naar boven