21 501-32 Landbouw- en Visserijraad

Nr. 1054 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 oktober 2017

In het verslag van de Informele Landbouwraad van 3–5 september jl. heb ik uw Kamer ingelicht over de High Levelbijeenkomst over het fipronil-incident op 26 september jl. (Kamerstuk 21 501-32, nr. 1040). Tijdens het AO Landbouw- en Visserijraad van 4 oktober jl. heb ik toegezegd uw Kamer te informeren over de uitkomsten van deze High Levelbijeenkomst. Mede namens de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport informeer ik uw Kamer over de uitkomsten van deze bijeenkomst.

De High Levelbijeenkomst stond in het teken van de lessen die op Europees niveau geleerd kunnen worden van het fipronil-incident. Ter voorbereiding van deze bijeenkomst is door vijf betrokken lidstaten (Duitsland, Oostenrijk, België, Frankrijk en Nederland) gewerkt aan verbetervoorstellen. Deze voorstellen zijn input geweest voor de High Levelbijeenkomst op 26 september jl.

Tijdens de bijeenkomst hebben alle aanwezige lidstaten onderschreven dat verbeteringen in de afstemming en een meer geharmoniseerde aanpak van voedselveiligheidsincidenten nodig zijn. Er zijn afspraken gemaakt om verbeteringen aan te brengen in de afstemming over de risicobeoordelingen, het risicomanagement en de communicatie aan consumenten. De conclusies van deze bijeenkomst zijn bijgevoegd1.

In de conclusies zijn afspraken opgenomen om te starten met een verbetertraject voor een geharmoniseerde aanpak van grensoverschrijdende voedselveiligheidscrisissen en -incidenten. In de komende maanden zullen deze afspraken verder worden uitgewerkt. Nederland neemt actief deel in de betreffende gremia waar nadere invulling wordt gegeven aan deze afspraken.

In Nederland wordt het fipronil-incident geëvalueerd. In deze evaluatie wordt eveneens de vraag behandeld hoe de verschillende EU-landen en de Europese Commissie hebben gehandeld en hoe er beter kan worden afgestemd.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven