21 501-31 Raad voor de Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken

Nr. 729 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 november 2023

Hierbij zend ik u de geannoteerde agenda van de Informele Raad Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken (EPSCO-Raad) van 23 en 24 november in Pamplona voor het onderdeel «sociaal beleid».

Het onderwerp van dit onderdeel van deze informele bijeenkomst van Ministers voor gelijkheid in Pamplona is het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen. Omdat gelijktijdig de OJCS-Raad plaatsvindt, zal ik voor de informele bijeenkomst als coördinerend Minister van Emancipatie vervangen worden door de Secretaris-Generaal van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf

GEANNOTEERDE AGENDA INFORMELE EPSCO-RAAD 24 NOVEMBER 2023

Doel bijeenkomst

De informele Raad van Ministers van Gelijkheid, georganiseerd door het Spaanse Ministerie van Gelijkheid in het kader van het Spaanse voorzitterschap van de Raad van de EU, zal op 24 november 2023 plaatsvinden in Pamplona.

Het doel van de bijeenkomst is het bespreken van actuele uitdagingen met betrekking tot de aanpak van geweld tegen vrouwen in EU-lidstaten.

Het informele overleg beoogt hierbij vooruitgang te boeken op drie centrale kwesties, verdeeld over twee werkgroepen: het bevorderen van gegevensverzameling over verschillende vormen van geweld tegen vrouwen, het waarborgen van gespecialiseerde ondersteunende diensten volgens internationale normen (werkgroep 1) en het bespreken van uitdagingen en voorstellen met betrekking tot opkomende vormen van geweld tegen vrouwen (werkgroep 2).

Inhoud/achtergrond

Het ministeriële overleg zal Ministers van Gelijkheid uit EU-lidstaten en andere Europese landen samenbrengen, evenals vertegenwoordigers van relevante EU-instellingen en organisaties. De focus ligt op het implementeren van internationale en Europese normen, met name de Istanbul Conventie en de Warschau Conventie. Deze normen verplichten staten onder andere tot het verzamelen van gegevens over geweld tegen vrouwen en het bieden van gespecialiseerde hulpverlening aan slachtoffers.

Het overleg reflecteert tevens op de prioriteiten van de EU Gender Equality Strategy 2020–2025, gericht op het bereiken van gendergelijkheid en het aanpakken van gendergerelateerd geweld. Belangrijke aandachtspunten uit de EU Gender Equality Strategy zijn gegevensverzameling, hulpverlening en ondersteuning voor slachtoffers, en de aanpak van opkomende vormen van geweld tegen vrouwen, zoals cybergeweld en institutioneel geweld.

Inzet Nederland

Geweld tegen vrouwen moet krachtig worden bestreden.

Het voorkomen van gendergerelateerd geweld ligt voor een belangrijk deel in het wegnemen van genderongelijkheid als oorzaak van het geweld. Het kabinet beoogt gendergelijkheid te bevorderen en maatschappelijke cultuurverandering aan te jagen door in te zetten op bewustwording, het veranderen van schadelijke gendernormen in gezonde en gelijkwaardige gendernormen en gendermainstreaming. Hierover zijn doelen opgenomen in de Emancipatienota.1

Om aan deze doelen te werken zijn er in 2023 acht allianties gestart die zich onder meer richten op het vergroten van duurzame financiële onafhankelijkheid van praktisch opgeleide vrouwen, gelijke representatie van vrouwen in de Nederlandse politiek en het bevorderen van gendergelijkheid op de terreinen onderwijs, (sociale) veiligheid, gezondheid, arbeidsmarkt, media, politiek, recht en leefvormen. Ook houdt het kabinet met het toepassen van een «gendertoets» rekening met genderverschillen bij het ontwerpen, implementeren en evalueren van beleid.

Meer specifiek wordt vanuit het Nationaal Actieprogramma Aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld gewerkt aan gedeelde maatschappelijke normen en een gedeeld beeld over hoe we met elkaar om willen gaan in de samenleving en wat daarvoor nodig is, met nadrukkelijke aandacht voor genderstereotypering en machtsongelijkheid.

Nederland verwelkomt daarom het feit dat het Spaanse Voorzitterschap stil wil staan bij actuele uitdagingen met betrekking tot de aanpak van geweld tegen vrouwen. Het is onze ambitie gendergerelateerd geweld te voorkomen, eerder en beter in beeld te krijgen, te stoppen en duurzaam op te lossen. Daarom versterken we de aanpak van gendergerelateerd geweld.2 Hiermee zetten we ook kracht achter de implementatie van afspraken uit het Verdrag van de Raad van Europa inzake de aanpak van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld – beter bekend als de Istanbul Conventie.

In lijn met bovenstaande zal het kabinet, daar waar in de discussie en tijdens de bijeenkomst relevant, genoemde activiteiten inbrengen. Daarnaast draag het kabinet de boodschap dat het bestrijden van gendergerelateerd geweld zowel op Europees als nationaal niveau voor ons allemaal een gezamenlijke opdracht is en blijft tijdens de bijeenkomst actief uit.


X Noot
1

Kamerstukken II, 2022–23, 30 420, nr. 374.

X Noot
2

Bijlage bij Kamerstuk 28 345, nr. 269.

Naar boven